“65 YAŞINDAN SONRA ADAMI DEVLET MEMURU YAPMIYORLAR, BİZİ YÖNETENLERE BAKIN!”
“65 YAŞINDAN SONRA ADAMI DEVLET MEMURU YAPMIYORLAR, BİZİ YÖNETENLERE BAKIN!”
Seçimden sonra oluşan ÇTSO yönetimi, ilk basın toplantısı düzenledi. Yönetim kurulu üyeleri ile basının karşısına geçen Başkan Semizoğlu, seçimin sonuçları ile ilgili bir değerlendirme yaparak, “Geçen dönem 55 olan meclis üyesi sayımız 54’e düştü. Meclisimizde 3 üyemiz değişmedi. Temsilci olarak 1 değişiklik var. Genç bir yönetimiz, yaş ortalamamız 42,7 ve en yaşlıları benim. Meslek komite toplam üye sayımız 131’den 129’a düştü. Çok yoğun katılımlı bir seçim geçirdik. ‘Çanakkale kazansın’ dedik ve buna inanıyorduk” dedi. Yaş ortalamasının ÇTSO yönetiminde 42,7 olduğunu ifade eden Semizoğlu, “65 yaşından sonra adamı devlet memuru yapmıyorlar, bizi yönetenlere bakın. Bunu da çok az kimse söyleyebilir!” dedi.
ÇTSO NE YAPTI
Geçen dönem yaptıkları çalışmaları da aktaran Semizoğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü; “ÇTSO ne yapmış? Ezine Gıda İhtisası yaptı. Siyasiler bunu politika malzemesi yapıyorlar diye sesimiz çıkmıyor. Dosyalara açılsın bakılsın, proje sahibinin kim olduğuna dair. Ezine Gıda İhtisas, ÇTSO’nun projesidir. Birçok yaptığımızı da konuşmadık ki siyasiler neticede oy istiyorlar vatandaştan. Biz oy için çalışmıyoruz. Hizmetimizi veriyoruz, karşılığımızı da alıyoruz hamdolsun. Evet bir laf etmiştim: ‘Ben ve ekibim Çanakkale ticaretini siyasi istiladan kurtardık’, açık ve net. Bundan sonra konuşmayacağım. Çünkü bir ticaret sanayi odası başkanının milletvekilleriyle de belediye başkanlarıyla da çok iyi geçinmesi ve çalışması gerekir. Ama şunu ifade etmek istiyorum; bu oyunu bozan ben değilim.”
‘’TİCARET SANAYİ ODALARI PARA KAZANMALARI GEREKEN KURULUŞLAR DEĞİL’’
Önceki döneme kıyasla şunu yanlış yapıyorduk, artık yeni dönemde bunu yapmayacağız dediğiniz bir şey var mı?’’ sorusuna Semizoğlu; ‘’Önceki dönem pişmanlığımız yok. Pandeminin arkasına sığınacak bir insan değilim. Pandemi geçti Önceki dönem çok eleştirildik bir kısım medya tarafından Kıbrıs gezisinde. Emin olun ki iki ayda bir ben üyem yurt dışına çıkaracağım. Çanakkale’yi tanıtacağım. Çanakkale’ye insanların gelmesini sağlayacağım. Üyemin de ufkunun açılmasını sağlayacağım. Meclis konuşmamda ifade etti. 2018 Nisan ayından lira. Geçen ay sonu itibariyle 9 milyon 7 bin lira. Ticaret sanayi odaları para kazanmaları gereken kuruluşlar değil. Demek ki biz bu bütçemizi son derece mütevazi harcamışız. Ticaret sanayi odalarının amaçlar, illerinin tanıtımlarına öncülük etmektir. Üyelerinin ufuklarının açılmasına, ticaretlerinin gelişmesine öncülük etmektir. Biz üç senede dış ticaret geliştirme birimimizle 31 olan ihracatçı sayımızı 99’a çıkardık. Bu dönem daha çok yapacağız.” ifadelerine yer verdi.
‘’Bu gördüğünüz şeylerin arkasında mutfağında öyle şeyler var ki’’
‘’Çanakkale her şeyin güzeline layık arkadaşlar, Çanakkale için siz çok önemlisiniz, lütfen bu öneminizin farkına varın. Beni de eleştirin siyasileri de eleştirin bürokratları da eleştirin, tabi bunun üslubu olmalı, benim istediğim şey bu, ben ve ekibim bakın bu arkadaşların hiç birisi, hiç birisi odadan 1 TL geliri yok. Dikkat ederseniz en son meclis toplantımızda, Özgür Ekşi kardeşimiz eski yönetim kurulu üyemiz, ben 4 dönem meclis üyeliği yaptım. Artık benden sonrakiler yapsın dedi ve aramızdan gönüllü şekilde ayrıldı. Ve bir konuşma yaptı. Bu gördüğünüz şeylerin arkasında mutfağında öyle şeyler var ki arkadaşlar öyle şeyler var ki, öyle şeyler yapılıyor ki sekreterimiz Sema Hanım ve ekibi, ama sorun değil biz yine yolumuzda yürümeye devam edeceğiz’’ dedi.
‘’Üyemiz krizden nasıl korunur, krize karşı nasıl tedbirli olur, ihracatımız nasıl arttırırız’’
Oda olarak kısa ve orta vadede acil eylem planı nedir sorusuna Semizoğlu; ‘’Ortalama 8 yılda bir kriz olan bir ülkede yaşıyoruz. Bizim yapmamız gereken şey oda olarak yapmamız gereken şey, tabi yönetim kuruluda bunun için çok önemli, bizim yönetim kurulumuz çok demokratik, herkes fikrini söylüyor. Burada başkanlık diktası yok herkes fikrini söylüyor. Ama yılbaşından sonra uluslar boyutta ekonomistlerin buraya getirip her meclis toplantısından önce, ekonominin gerçekleri hakkında üyelerimizin bilgilenmesini sağlayacağız. Bunun çalışmalarını başlattık. Hemen hemen her ay hocalarımızın da müsaitliğine göre her ay getireceğiz. Biz üyemiz krizden nasıl, biz kriz yok diyoruz ya üyemiz krizden nasıl korunur, krize karşı nasıl tedbirli olur, ihracatımız nasıl arttırırız. Bunda sizin görüşlerinizde alabiliriz. Akıl akıldan üstündür. Bu dönem bir yenilik daha başlatacağız inşallah bunu arkadaşlarım ile konuştum.
Mecliste bu dönemde bir değişiklik olduğunu ifade eden Semizoğlu; ‘’Meclis toplantılarımızda normalde 54 meclis üyemiz katılıyor ama bu dönem komite üyelerimizin de destek olması istedik. Onların görüşleri bizim için önemli, sizleri de bekliyoruz, sizlerin de görüşlerine açığız. Fikirlere açığız. ‘’dedi.
‘’Elimizden geleni yaptık yine ekibimizle beraber yapacağız’’
Önceki dönem çalışmaları hakkında konuşan Semizoğlu; ‘’5 ay önce Çanakkale'yi gastronomi devi yapalım diye çalışmaya başladık. Biz gastronomi ile ilgili projemizi sunduk. Benim de üyesi olduğum Güney Marmara Kalkınma Ajansı proje sahibi ÇTSO, cevap gelmedi. Genel sekreterle görüştüm bana söyleyememiş, Sema hanıma söylemiş, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasını silmiş Çanakkale Valiliği yazmış neden, açılış yapmak için ya yer bizim odanın, 600 bin lira para harcadık. Gerçi onunda eleştiri vardı. Metruk bina diye, malum basın, o metruk binada geçen ay Turizm Bakanının katıldığı deniz ticaret sergisi yapıldı. Bakan yardımcısı bizzat teşekkür etti. Metruk bina öyle olmaz. Ben ve ekibim Çanakkale sanayisinin tacirinin tüccarının gelişmesi işini geliştirmesi için elimizden geleni yaptık yine ekibimizle beraber yapacağız. Herkesin fikrine ihtiyacımız var. Sizlerin desteğine ihtiyacımız var. ‘’dedi.
‘’ÇTSO hiçbir kişi ve kuruluşla kavgası söz konusu değildir.’’ diye sözlerine devam eden Semizoğlu; ‘’Olması da doğru değildir. Bunu açıkça ifade etmek istiyorum. Yok sertmişte, laf doğru ise söylenir, yalan söylemediğim yanlış söylemediğim sürece bence bir sakıncası yok. Sizin de olmaması lazım, üyelerinde olmaması lazım ki, Çanakkale tarihinde geçen seçime yüzde yüz katılım artmış burası bir şölen havasındaydı. Çok mutlu oldum. Bakın birçok komitede eskiden, meclis üyesi olmak komite üyesi olmak çok önemli bir şey değildi. Birçok arkadaşımız komitelere isim buldu, bir çok arkadaşımız da küstü. Çünkü komiteye girmediği için, komiteye girmek dahi önemli, bir hale geldi. ÇTSO’da bu da ÇTSO’ üyelerine karşı sorumluluğu yerine getirmiş artık ciddi bir kurum haline gelmiştir. Bu beni mutlu etti. Yönetim kurulu üyeleri yaparken çok zorlandım. ‘’dedi.
‘’65 yaşından sonra adamı devlet memuru yapmıyorlar, bizi yönetenlere bakın”
Yaş ortalamasının ÇTSO yönetiminde 42,7 olduğunu ifade eden Semizoğlu; “Allah aşkınıza gidin, Özgür Ekşi’ye, Semih Toprak’a ve Mehmet Önen’e neden ayrıldıklarını sorun. Acımasızca ortaya bir laf at, birileri bunu konuşsun, Çanakkale’ye yakışmıyor bunlar. Semih Toprak avukatlığa dönmek istediğini söyledi. Bu dönemde istifa etme dedim, altı ay seçimi bekledi. İş yerini devretti, avukatlığa devam edecek. Mehmet Önen iş yoğunluğu nedeni ile katılamayacağını dile getirdi, diğer arkadaşlara saygısızlık oluyor dedi. Diğer arkadaşları zaten ben seçtim, boşalan üç koltuğa kimi nasıl yazacağımı gecelerce düşündüm. Bu bir bayrak yarışıdır, kırılan arkadaşlarımız varsa biz onların gönlünü almasını da biliriz. Yaş ortalamamız 42,7. 65 yaşından sonra adamı devlet memuru yapmıyorlar, bizi yönetenlere bakın. Bunu da çok az kimse söyleyebilir” dedi.
Gastronomi eğitim hakkında Çanakkale’de bir adım atıp atmayacakları sorusuna da cevap veren Semizoğlu, “ Üniversitemizin gastronomi bölüm başkanı ile birlikte çalışacaktık. ÇOMÜ güzide bir üniversite. Tercih edilen bir üniversitemiz var. Gastronominin eğitim anlamında gelişmesi adına üzerimize düşeni yaparız ancak oda olarak böyle bir şeye girişmemiz doğru olmaz. Biz Çanakkale Evi ile çok orijinal bir şekilde gastronomi turizmi adına ilimizi tanıtmak ve Çanakkale’nin gerekli payı alması için adına böyle bir şey düşünmüştük. Güney Marmara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu’nda Balıkesir Valisi, Belediye Başkanı, Ticaret Odası, Sanayi Odası Başkanları ile birlikteyiz. Onlar gastronomiyi çok güzel kullandılar ama baktığınız zaman Vali ve Belediye Başkanı yan yana oturabiliyor. Bizim bir ayağımız aksak arkadaşlar, kamuoyunun vicdanına bırakıyorum. Bizim Çanakkale için yapmamız gereken çok şeyimiz var. Siyaseti siyasiler yapsın, biz ticaretin gelişmesi için taşın altına bugüne kadar elimizi koyduk. Bundan sonra da koymaya devam edeceğiz. Üniversitemiz destek isterse veririz. Biz önceki seçimce Masterchef programını Çanakkale’ye getirdik, bu bile eleştirildi. Böyle bir program, reytingi ortada. Verdiğimiz para 70 Bin TL. Sayın Valimiz sağolsun, GESTAŞ’tan da o civardan para çıkardı, 210 Bin TL ödedik. Çok daha fazlasını ödeyip alamayanlar var. 29 Ekim’de Yalova Belediyesi de çok istemişti. Biz bastırdık, biz aldık. Her şeyin eleştirilmesini değil bazen de sırtımızın sıvazlanmasını istiyoruz. Ben ve yönetimimim 8 bin 800 üyenin aidat ödediği parayı harcıyorum. Bizim sorumluluğumuz var. Bu oda da çikolata dâhil ihaleyle alınıyor. Hiçbirimizin cebine de para girmiyor. Çanakkale Gastro Ev olsaydı, kapıları herkese açık olacaktı. Porselen tabakları bile hazırdı. Bir detaya takıldık, bu detay da bize yakışmıyor. Bunu da söylemiş oldum” dedi.
Vekiller Asıllara Hizmet Etmek İçin Seçildiğini Unutmasın!
Çanakkale Valisi’nden tebrik telefonu alıp almadığı sorusunu yanıtlayan Semizoğlu, “Ben seçim günü dahil Bülent Bey’le görüştüm. Gümrükle ilgili üyemizin sorunu vardı. Biz vekillerimiz ile küslük tutumuna giremeyiz. Vali Bey ile sürekli görüşüyoruz. Sayın Valim de tebrik etti. Ülgür Başkanın da mesajı var. Önümüzdeki genel seçimlere kadar vekillerimiz ile yerel seçimlere kadar belediye başkanımızla çalışmaya devam edeceğiz. Tüm belediye başkanları ile görüşmeye mecburuz. Bu odada siyaset yapmadık, yapmayacağız. Benim öyle bir densizliğim olmaz. Vekiller asıllara hizmet etmek için seçildiğini unutmasın. Belediye Başkanları da aynı şekilde” dedi.
Genç girişimcileri cesaretlendirme konusunda çalışmaları olup olmayacağı sorusuna ise, “ Genç girişimcilerimiz için çalışmalarımız var. Yönetim Kurulundan iki arkadaşımızı üniversite ile olan ilişkilerimiz konusunda görevlendirdik. Üniversite öğrencilerimiz de gelsin meclis toplantılarımıza katılsın istiyoruz. Genç Girişimciler Kurulu’muz var. Benim son dönemim dedim zaten. Yaş ortalamamız 30’lara düşmeli. Gençlerimizi bekliyoruz, üniversite ile ciddi projelerimiz olacak” dedi