Yılın 11 Ayı Üretim Yapılacak ve 2 Bin 500 Kişi İstihdam Edilecek
Yılın 11 Ayı Üretim Yapılacak ve 2 Bin 500 Kişi İstihdam Edilecek
Jeotermal kaynaklı sera tarıma dayalı OSB’lere bir yenisine Çanakkale'de ekleniyor. Ayvacık ilçesinde uygulanacak Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB Başvuru Projesi onaylandı ve ön inceleme etüt çalışması tamamlandı. Yılın 11 ayı üretim yapılacak ve 2 bin 500 kişi istihdam edilecek. Bu projeden yıllık 65 bin ton yaş meyve ve sebze üretimi hedefleniyor. Yaklaşık 2.423 dekarlık alanda kurulması planlanan Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB, faaliyete geçtiğinde yıllık 65 bin ton yaş meyve ve sebze üretimi ile Çanakkale'nin bölgenin üretim üssü haline getirilmesi hedeflenirken, bulunduğu konum itibarıyla güçlü pazar oluşumunu sağlayarak yüzde 90'ı kadın olmak üzere doğrudan 2 bin 500 kişiye istihdam olanağı sağlayacak.
Bu seralarda topraksız tarım yapılacağını vurgulayan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, "Özellikle bölgemizde ciddi şekilde üretimi olan domates başta olmak üzere birçok üründe topraksız üretim gerçekleştirilecek. O bölgeye ciddi şekilde değer katacak da bir proje. Bir farkındalık yaratacak, bir proje" diye konuştu.
Doğal kümelenme yoluyla tarım sanayi entegrasyonuna büyük katkı sağlayacak olan yerel, çevreci, yenilenebilir ve üretim maliyetinin düşük olması, yıl boyunca üretim yapılması ve sezonluk arz sıkıntısının önlenmesi özellikleriyle ön plana çıkan Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerinin sayısı her geçen gün artıyor.
Bu çerçevede jeopolitik konumu itibariyle ekonomik faaliyetlerde avantajlar sunan Ayvacık ilçesinde Tuzla bölgesinde Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) kurulması için ilk adım atıldı.
İstanbul'a ve bölgede bulunan Edirne, Tekirdağ, Balıkesir ve Bursa illerine yakın olması avantajlarıyla Çanakkale ili, tarım ve ticaretin gelişmesine büyük katkılar sağlamasının yanında katma değeri yüksek ürünler ile öncelikle bölge ihtiyaçlarına yönelik üretim yapılacak olan Jeotermal kaynaklı Sera TDİOSB için de muazzam bir fırsat sunmaktadır.
Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi öncülüğünde çalışmaları başlatılan ve kurucu ortakları İl Özel İdaresi, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Çanakkale Ticaret Borsası ve Ayvacık Belediyesi olan Çanakkale ili Ayvacık ilçesinde uygulanacak Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB Başvuru Projesi onaylandı ve Ön İnceleme Etüt Çalışması tamamlandı.
Yaklaşık 2 bin 423 dekarlık alanda kurulması planlanan Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB'de ısıtmada kullanılacak enerji ihtiyacı çevresinde bulunan jeotermal elektrik santrallerinden sağlanacak sıcak su ve yeni açılacak jeotermal kuyulardan karşılanacak.
Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB'de, sera işletmelerinin kurulacağı büyüklüğü 25 dekardan başlayan en az 48 adet sera parseli ve üretilen ürünlerin işlenmesine yönelik sanayi tesislerinin kurulacağı en az 19 adet sanayi parselinin yer alması planlanıyor.
Proje faaliyete geçtiğinde yıllık 65 bin ton yaş meyve ve sebze üretimi ile Çanakkale bölgenin üretim üssü haline getirilmesi, üretilecek ürünlerin daha uygun fiyatla ve daha kısa sürede bölgedeki tüketicilere sunulmasının sağlanması ve Çanakkale ilinden yapılan tarım ürünleri ihracatına ivme kazandırması hedefleniyor.
TDİOSB içindeki sera parsellerinde, ihtisas konusuna uygun ısıtma, sulama, gübreleme, otomasyon ve dezenfeksiyon ünitelerinin yer alacağı modern teknolojik sera işletmeleri, sanayi parsellerinde ise ürün işleme ve kurutma tesisleri ile birlikte ürün tasnif, ambalaj ve paketleme tesisleri, soğuk hava depoları, sıvı karbondioksit ve kuru buz üretme tesisleri tesislerinin yer alması planlanıyor.
Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB'de yapılacak olan planlı üretim sayesinde rekabet avantajı ve marka değeri ve katma değeri yüksek yaş meyve, sebze üretimi yapılması öngörülüyor.
Ayvacık Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB'nin, bulunduğu konum itibarıyla güçlü pazar oluşumunu sağlayarak yüzde 90'ı kadın olmak üzere doğrudan 2 bin 500 kişiye istihdam olanağı sağlayacak.
Ayrıca yılın 11 ayında üretim faaliyeti yapılması ile TDİOSB alanındaki seralarda yıllık olarak üretilecek olan 65.000 ton kaliteli yaş meyve sebze öncelikle Çanakkale ve bölgedeki illerin tüketimine sunulacak.
"Ciddi şekilde bir tasarruf sağlayanacak"
Bu seralarda topraksız tarım yapılacağının altını çizen Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, " Özellikle bölgemizde ciddi şekilde üretimi olan domates başta olmak üzere birçok üründe topraksız üretim gerçekleştirilecek. Gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Bu projede son aldığımız bilgilere göre başvuru projesi onaylanmış ve kabul görmüş bir proje. O bölgeye ciddi şekilde değer katacak da bir proje. Bir farkındalık yaratacak, bir proje. Çünkü burada ciddi şekilde yer altından çıkarılan sıcak sularla seralarımızın ısıtma işlemi gerçekleştirilecek ve enerji de ciddi şekilde bir tasarruf sağlayanacak. Burada ciddi şekilde bölgemizde üretime katkı sağlayacaktır. Burada bu seralarda çalıştırılacak kişiler sayesinde de ciddi şekilde de bir istihdam sağlayacaktır. Özellikle o bölgede işe ihtiyacı olan arkadaşlarımız için iş olanağı ortaya çıkacaktır. Dolayısıyla bölgemize, ilimize bir değer katacaktır. Ciddi şekilde bir farkındalık da katacaktır" dedi.
"Topraksız tarımla bir üretim gerçekleşecek"
Burada üretimin bilinen tarzda klasik bir üretimin değil, topraksız tarımla bir üretim gerçekleşeceğini belirten Başkan Kaya, "Tarım dünyada da ülkemizde de her geçen gün gelişiyor ve değişiyor. Bizimde bölgemizde bu gelişime ve bu değişime özellikle bu seralar sayesinde ayak uyduracağımızı düşünmekteyim. Bölge üreticimize bölgedeki iş insalarımıza burada iş kuracak üreticimize ben şimdiden hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.