'Pandemi’den en çok etkilenen esnaf ve sanatkardır'
'Pandemi’den en çok etkilenen esnaf ve sanatkardır'
Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, hafta sonu katıldığı Terziler Esnaf Odası seçimlerinde yaptığı açıklamada Pandemi sürecindeki oda başkanlarının, zorlu süreci atlatabilmeleri için esnaflara yapılan destekler ve çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, hafta sonu katıldığı Terziler Esnaf Odası seçimlerinde yaptığı açıklamada Pandemi sürecindeki oda başkanlarının, zorlu süreci atlatabilmeleri için esnaflara yapılan destekler ve çalışmalar hakkında bilgiler vererek, üyelerin taleplerini aktardıklarını belirterek, “Pandemi’den en çok etkilenen esnaf ve sanatkardır. Yapılana teşekkür ediyoruz, yapılmayanın peşinden gidiyoruz” dedi.
Hafta sonu gerçekleştirilen Terziler Esnaf Odası Seçimli Genel Kuruluna katılan ve Divan Başkanı olarak görev yapan Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, Pandemi’nin ağır koşullarında Oda Başkanları ile gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında da bilgiler verdi. Çalışmalarından dolayı başkanları takdir eden ESOB Başkanı Ünal Özcan, Pandemi’nin zorluklarından da bahsederek en çok zorlandığı konulardan bir tanesi de pazar yerlerini açık tutma çabaları olduğunu belirterek, “2,5 yılı bulan bir Pandemi süreci yaşadık. Hala da daha devam ediyor. Ne kadar kurallar biraz esnetilse de vaka sayımız 70 binin üzerinde birçok konuda dikkatli olmamız gerekiyor. Belki de çok söyledim ama yine de söylüyorum. Çanakkale il merkezi 9 meslekli oda, İl geneli 30 mesleki oda 24 bin 211 faal esnaf ve sanatkar var. İlk Pandemi ilan edildiğinde 14 bin 340 iş yerimiz kapatıldı. Aradan geçen üç aylık zaman zarfında bu sayıyı 4 bin 900’lere getirdik” dedi.
ESOB Başkanı Ünal Özcan Pazaryeri ile ilgili Pandemi’de yaşanan zorluklara da değindiği konuşmasında, “En çok sıkıntıyı pazar yerleri ile ilgili düzenlemelerde yaşadık. Ben her zaman şunu söylüyorum, Pazar yeri esnaf ve sanatkarları bu konuda bize geldiği zaman, İçişleri Bakanlığının almış olduğu bir karar vardı ülke genelinde, eğer bir ilde pazar açılır da Çanakkale’de açılmazsa bu görevi yapmamalıyım. Bunu yaparken Pandemi Kurulu 32 tane temsilciyiz. Ülkenin İl Hıfzıssıhha kurulu dahilinde, Hıfzıssıhha kurulu vardı bizim haricimizde. Biz sayın vekiller aracılığı ile iletişim yaptık. ‘Pandemiden en çok etkilenen esnaf ve sanatkardır. Bizim bu kurulda olmamız lazım ve Esnaf Sanatkarın hakkını sormamız lazım. Bugün kahvehaneler kapatılıyor yarın lokanta, ne yapacağımızı bilemiyoruz’ dediğimiz zaman, pandemi kurulları kuruldu. O anki gelişmelerle ilgili oda başkanlarımız, pazaryerinden sorumlu kim varsa götürdüm. Pandemi kurulunda bilgi verdik. Pazar yerinin kapanmaması için iki tarafında çalışmaları vardı. Bazı sektörlerde çok büyük sıkıntılar yaşadık” dedi.
“Sorunları gerekli yerlerle sürekli paylaştık”
Ünal Özcan, “Her ay oda başkanlarımızla bir araya gelerek çalışmalar yaptık. Esnaf sanatkarlarımızın tabanda bize iletilen sorunları vardı. Biz artışı olan bir kesimiz 5362 sayılı kanunla yetkilerimiz belli. Biz yaptık diyebilme şansımız yok. Biz yerel yönetimlerin çözebileceği sorunu yerel yönetime, genel yönetimin çözeceği sorunu ise genel yönetime iletiyoruz. Yapılana teşekkür ediyoruz, yapılmayanın peşinden gidiyoruz” dedi.