“Üretici Şuanda Domatesi Zarara Satıyor”
“Üretici Şuanda Domatesi Zarara Satıyor”
Eylül ayına girmemiz itibariyle yaz mevsimini geride bırakırken, sebze ve meyve fiyatlarındaki son durumu değerlendiren Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, domatesin fiyatlarının şuanda üreticiyi zarar soktuğunu söyledi.
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, tarımda yaz sezonunu değerlendirdi. Kaya, bazı ürünlerde fiyatlar iyiyken bazı ürünlerde ise kötü olabildiğini söyledi. Birçok ürünün bir arada yetiştiği bir ilde yaşadığımızın altını çizen Kaya, ürünleri değerlendirerek, “Sezona buğday, arpa biçerek başlıyoruz. Buğday, arpada verim iyiydi. Fiyatlar da kendini korudu ama buğday, arpa bizim ana kalemimiz olmadığı için, yani üreticinin üzerinde çok katkı sağlayan bir ürün değil, ama buğday, arpada iyi bir sezon geçti. Üreticilerin ürünlerini satabildiği, memnun olduğu bir sezondu. Bundan sonra bir kavun, karpuz sezonu başladı ki ciddi şekilde bu yıl fiyatların kötü olması, ürünün talep edilenden daha fazla arazilerde ürün olmasından dolayı kavun, karpuz dikimi yapan arkadaşlarımız sezonu sıkıntılı ve zararlı bir şekilde geçirdiler. Daha sonra domates hasadı başladı. İlk günler fiyat da, hasat da çok iyiydi. Ama ne yazık ki orta turfan ile beraber domates fiyatları bir anda üreticileri koruyan fiyatları bırakıp fiyatının geri gelmesine sebep oldu. Üretici şu anda 50 kuruş ile 70 kuruş arasında domates satıyor. Bu da domates üreticisinin maliyetini bile karşılamıyordur. Bu arada yine kapya biber üreten üreticilerimiz, ürünlerini şuanda değerinde satıyorlar. Hastalıklarla mücadele noktasında da başarılı bir yıl geçirdiler. Domates de aynı şeyi söyleyemiyorum, hastalıklar mücadele çok ciddi bir uğraş var” diye konuştu.
“ELMADA ŞU ANDA PAZARDA SIKINTI VAR”
Meyve hakkında da bilgi veren Kaya, “Kiraz bu mevsim iyiydi. Nispeten üreticisini memnun etti ama arkasından şeftali ilk başta memnun edici fiyatlar vardı ama bir ara fiyatlar gevşedi. Fakat sezonu değerlendirecek olursak, şeftali fiyatları üreticisini memnun etti. Halen daha üretim devam etmekte, fiyatlar da iyi durumda. Elma üreticisi için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim, şu anda pazarda sıkıntı var. Önümüzdeki günlerde hasada başlanacak olan elma çeşitleri var. Şu anda konuşulan, üreticiyi memnun edecek fiyatlar yok” dedi.
“ZARARINI NE KADAR AZA İNDİRİRSE O KADAR KÂR OLACAĞI İÇİN SATIYOR”
Kaya genel olarak sezonu değerlendirerek, şunları söyledi: “Genel olarak bakacak iyi kazanç elde edilen ürünler, kötü kazanç elde edilen ürünler var. Bunlara üreticinin tüketicinin de memnun olacağı, kabul edeceği fiyatların oluşması için, tarım sektörünün ciddi şekilde dokunuşlara ihtiyacı var. Biz bu noktada alım gücünü ve para kazanmasını sağlayacak fiyatlara çıkması için mutlaka taban ve tavan fiyat uygulamasının olması, bu tarz çalışmanın üzerinde yoğunlaşılması üreticiyi rahatlatacağını düşünüyorum. Bir sürü ürün yetişiyor, ilk üç üründen üretici memnun, çok fahiş fiyatlara da satılıyor bu sefer de tüketici memnun olmuyor. Şimdi domates de yaşadığımız. Tüketici çok memnun ama üretici tarafından bakıldığında, üretici şuanda domatesi zarara satıyor. Tarlasından çıkarmak için satıyor. Zararını ne kadar aza indirirse o kadar kâr olacağı için satıyor. Arazi de bırakacak yoksa böyle bir durum söz konusu. Bu yüzden mutlaka ve mutlaka fiyatlar belirlenirken bakanlığın bu noktada fikirleri olması gerekiyor. Her ürünün maliyetinin, yerinde, arazide, tarlada üretici ile beraber bir maliyet hesabı çıkartılıp, bu maliyetin üzerinde taban ve insanların da ulaşabileceği en üst fiyatların belirlenmesi ve bu iki fiyat arasında mal alınıp satılabilmesini sağlayacak düzenlemelerin gelmesi üreticiyi memnun eder.”
“ÜRETİCİ MEMNUN EDECEK FİYAT BEKLİYOR”
Kaya, “Şuanda çeltik hasadı başladı. Bir fiyat beklentisi var üreticinin. Şu anda hala çeltikte bir müdahale alım fiyatı açıklanmadı. Dolayısıyla bir an önce üreticiyi memnun edecek fiyatların açıklanmasını gerektiğini düşünüyoruz. Şuanda baldo pirincin maliyetinin 3 lira civarında olduğunu düşünürsek 3.75’in altında açıklanma olasılığı üreticiyi tedirgin etmekte. Bu ürünlerdeki maliyet hesapların çok iyi şekilde yapılarak, üreticiyi memnun edilecek fiyatların TMO tarafından, bakanlık tarafından açıklanması gerekiyor” şeklinde konuştu.