AK Parti Kamuoyu Tartışsın Dedi, CHP İzin Vermedi!
AK Parti Kamuoyu Tartışsın Dedi, CHP İzin Vermedi!
Çanakkale belediye meclisi toplantısı gündemine Küçük Sanayinin imar değişikliği maddesi damgasını vurdu. AK Parti Grubu adına konuşan Tülay Ömercioğlu, ˮBelediye başkanımız küçük sanayi sitesinde bir toplantı yapmış ve buradaki imar düzenlemesiyle ilgili bilgiler vermiştir. Bizler de bu toplantıya davet edilmek isterdik, imar komisyonundaki üyemiz dahi davet edilmemiş, neden acaba?ˮ diye sorarak. Çekincelerini birer birer açıkladı. “Ben bugün bu konun mecliste böyle alel acele oylama sunulmasının asıl gerekçesi olarak Sümerbank ve Trutaş meselesinin bir an önce nihayete erdirilmesinden dolayı olduğunu düşünüyorum. Sırf bu iki alanın imar düzenlemesini çözeceğiz diye buranın bu şekilde kamuoyunda tartışılmadan, sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin alınmadan gündeme getirilmesini yanlış buluyorum. Küçük sanayi sitesiyle ve geniş katılımla en 2-3 defa daha toplantı yapılmalı ortak bir akılla hareket edilmelidir.” Diyen Ömercioğlu; “Burada ki asıl dikkat edilmesi gereken konu ise küçük sanayi sitesinin taşınacağı yer henüz netleşmemiştir gündemde olan Organize Sanayi Sitesinin arka kısmında yer alan 600 dönümlük arazi için herhangi bir imza atılmamıştır. Küçük sanayi sitesindeki esnaf kardeşlerimize yapacağımız en büyük kötülük, bu meselelerini çözmeden şu anda faaliyet gösterdikleri alandaki imar değişikliklerine imza atmamız olur. Bizler belediye, küçük sanayi kooperatifi ve şehrin aktörleri olarak önceliğimiz bakanlığın tavsiye kararı olan sanayiler şehir dışına çıksın kısmıyla ilgilenmemizdir. Önce sanayinin yerini netleştirelim imzaları atalım sanayi buradan çıksın, sonra bu alanın ne olacağına karar veririz. Belki konut yerine aynı 17 Burda AVM gibi bir alan olsun istenecek ve oradaki yoğun konut yapılaşmasının önüne geçilecek. Belki mobilyacılar çarşısı olsun denilecek… Bu şehrin tüm paydaşlarının ortak vermesi gereken bir karardır. Dolaysıyla bu imar düzenlemesinin bugün oylanmaması gerektiğinin özellikle altını çiziyorum.” Açıklamasında bulundu.
Ömercioğlu belediye meclis toplantısındaki konuşmasında şunları söyledi;
Bizler özellikle bu son dönemde meclise gelen imar düzenlemeleriyle şehrin belki de 100 yıllarını etkileyecek çok önemli kararların altına imzamızı atıyoruz. Daha önce AKFA, Sümerbank bugün ise Küçük Sanayinin olduğu alanlar meclisimize geliyor. Gönül isterdi ki AKFA’yı bu meclis bir uzlaşmayla halletsin ama hem CHP’de meclis üyesi arkadaşlarımızdan hem partimizden itirazlar geldi. Ve son olarak kararı mahkemeye götürdük, süreci hep birlikte izleyip göreceğiz.
Biz geçtiğimiz aylarda Sümerbank konusu bu meclise geldiğinde şunu savunduk; Burada yaklaşık bin konutun yapılması söz konusu, belediyemizin de yerleri var burayı Çanakkale belediyesi yapsın. Bu kooperatifte ki 335 hak sahibi mağdur olmasın. Ama burayı bir müteahhitte falan kat karşılığı vermeyelim, belediye yapsın burada 335’den bir fazla dahi konut olmasın. Belediye gerekirse burayı 10 yıllık yatırım programına alsın. İlk etapta 335 konutu yapsın sonrasında geri kalan alanlara her yıl peyder pey yatırımlarını yapsın. Buraya konferans salonları, düğün salonları, parklar gibi alternatifler üreterek bu alandaki rantı tüm Çanakkale’ye kazandırsın.
Bizler böylesi bir ilkesel duruşu sergilerken, gündeme gelen küçük sanayinin imar düzenlemesi, sanayi alanından konuta çevrilmesi meseleleri çok önem taşımaktadır. Belediye başkanımız küçük sanayi sitesinde bir toplantı yapmış ve buradaki imar düzenlemesiyle ilgili bilgiler vermiştir. Bizler de bu toplantıya davet edilmek isterdik, imar komisyonundaki üyemiz dahi davet edilmemiş, neden acaba?
Bu toplantıda küçük sanayinin imarı düzenlemesiyle ilgili sunum yapılmış, 2.4 emsal verilmesi gündeme getirilmiş, bir dükkânı olan kişinin, bu düzenleme müteahhit payını çıktıktan sonra sonrasında 2 adet 3+1 veya küçük bir dükkan ve bir 3+1 daire alması gibi bir hesap ortaya çıkmıştır. Bu hesap bizim değil sanayi sitesindeki konuştuğumuz temas kurduğumuz kişilerin hesaplarıdır. Bunların neti ilerleyen zamanlarda ortaya çıkacaktır. Ben buradaki detayları ya da hesaplardan ziyade meseleye daha farklı bir noktadan bakılması gerektiği görüşüşünü savunacağım.
Bizler sanayi esnafıyla kurduğumuz temas sonucu ortaya şöyle bir tablo çıkmıştır.
- Sanayi sitesi kooperatifi şu anda bir imar düzenlemesinin meclisten geçmesini istememektedir. Ayın 17.’de yapılacak genel kurula sunulmak üzere bir plan istemişlerdir. Bu dilekçeleriyle de mevcuttur. Ortaya çıkacak tablo sonrası küçük sanayi sitesi kooperatifi buranın sanayiden konuta çevrilmesini belki de talep etmeyecektir.
- Ben bugün bu konun mecliste böyle alel acele oylama sunulmasının asıl gerekçesi olarak Sümerbank ve Trutaş meselesinin bir an önce nihayete erdirilmesinden dolayı olduğunu düşünüyorum. Sırf bu iki alanın imar düzenlemesini çözeceğiz diye buranın bu şekilde kamuoyunda tartışılmadan, sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin alınmadan gündeme getirilmesini yanlış buluyorum. Küçük sanayi sitesiyle ve geniş katılımla en 2-3 defa daha toplantı yapılmalı ortak bir akılla hareket edilmelidir.
- Sanayide toplantının sonraki gününde gördüğümüz tablo bize şunu göstermiştir. Ortaya çıkan tablo sanayi esnafının beklentilerini karşılamamıştır. Bir lütuf gibi sunulan imar düzenlemesi sonucu hak sahipleri dükkanlarının maddi karşılığını alamayacak ya da başa baş gelecek şekilde bir hesap ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla toplantı sonrası kendi arasında istişare eden ve meseleyi biraz sorgulayanlar tarafımıza şunu demişlerdir. Burası ticari alan olarak kalsa daha mı iyi olur. Evet buradan sanayi çıksın ama şehrin gelişen bu bölgesi için konut mu daha iyi olur yoksa ticari bir yeni cazibe merkezi mi?
- Burada ki asıl dikkat edilmesi gereken konu ise küçük sanayi sitesinin taşınacağı yer henüz netleşmemiştir gündemde olan Organize Sanayi Sitesinin arka kısmında yer alan 600 dönümlük arazi için herhangi bir imza atılmamıştır. Küçük sanayi sitesindeki esnaf kardeşlerimize yapacağımız en büyük kötülük, bu meselelerini çözmeden şu anda faaliyet gösterdikleri alandaki imar değişikliklerine imza atmamız olur. Bizler belediye, küçük sanayi kooperatifi ve şehrin aktörleri olarak önceliğimiz bakanlığın tavsiye kararı olan sanayiler şehir dışına çıksın kısmıyla ilgilenmemizdir. Önce sanayinin yerini netleştirelim imzaları atalım sanayi buradan çıksın, sonra bu alanın ne olacağına karar veririz. Belki konut yerine aynı 17 Burda AVM gibi bir alan olsun istenecek ve oradaki yoğun konut yapılaşmasının önüne geçilecek. Belki mobilyacılar çarşısı olsun denilecek… Bu şehrin tüm paydaşlarının ortak vermesi gereken bir karardır. Dolaysıyla bu imar düzenlemesinin bugün oylanmaması gerektiğinin özellikle altını çiziyorum.
Başkan Ülgür Gökhan ve ekibinin küçük sanayi sitesi için bir şey yapacaksa, imar düzenlemesiyle ilgili toplantı yapmak yerine kooperatif yönetimini, ticaret odasını, meclis üyelerimizi de yanına alarak ortak bir akıl oluşturarak Ankara’ya gidip bu meseleyi koşturmalıdır. Siz hükümetsizini halledin diyerek bu işin kolaycılığına kaçılamaz… Eğer burada ben imarı verdim gerisini Ankara çözsün gibi ucuz kahramanlık yapılıp, sözüm ona siyaset yapılırsa burada 400 mağdur esnaf ortaya çıkacaktır.
- Bu bölge için diğer bir konuda yapılaşma hızla sürmektedir. Bu bölgede eğer yapılmak istenilenler gerçekleşirse 5 bin konutluk yeni bir alan oluşacak ve cadde boyunu da dikkate alınca 7-8 binin üzerine bir konut alanı olacak. Belediyemiz imar düzenlemelerini planlarken burada yeni kavşaklar, alt geçitler üst geçitleri de bugün planlamalı. Bu haliyle her gün sabah ve akşam trafiği oluşan Küçük Sanayi sitesi civarı, cezaevi yolu yarın içinden çıkılmaz bir hal alır. Bu alt yapı sadece yol değil, su, kanalizasyon gibi bir bütün olarak düşülmeli ve hepsinden önce buna enerji harcanmalıdır.