Başkan Yardımcısı Mutluay, Çanakkaleʹdeki Müsilaj Çalışmalarını Aktardı

Güncel 24.08.2021 - 00:00, Güncelleme: 02.09.2021 - 15:40
 

Başkan Yardımcısı Mutluay, Çanakkaleʹdeki Müsilaj Çalışmalarını Aktardı

TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonuʹnun İstişare Toplantısı, Marmara Deniziʹne kıyısı bulunan illerdeki yerel yönetimlerin temsilcilerinin katılımıyla İstanbulʹda yapıldı. Çanakkale Belediye Başkanı adına Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet İrfan Mutluay’ın da katıldığı Müsilaj Toplantısında yapılan çalışmalar değerlendirirken, toplantıda Çanakkale Belediyesi olarak yapılan çalışmalara değinen Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, arıtma tesisleri hakkında bilgiler verdi.
Marmara Denizi'nin büyük bir bölümünde görülen müsilaj sorunun araştırılmasına yönelik kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu'nun İstanbul İstişare Toplantısı gerçekleşti. Marmara Denizine kıyısı bulunan illerdeki yerel yönetim temsilcilerinin hazır bulunduğu toplantıya Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı M. İrfan Mutluay ile Temizlik İşleri Müdürlüğü Çevre Yüksek Mühendisi Burak Selçuk da katıldı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Demir, müsilaja neden olan üç ana etkenin bulunduğunu belirterek, “Müsilaja genel olarak baktığımızda, müsilaja neden olan 3 tane etken olduğunu görüyoruz. Bunlardan birincisi küresel ısınma münasebetiyle bütün denizlerde olduğu gibi Marmara Denizi'nin de ısınıyor olması. İkinci etken Marmara Denizi'nin jeolojik yapısı gereği su hareketliliğinin çok az olması. Üçüncü etken de Marmara Denizi'ne bırakılan kirlilik yani Marmara Denizi'nin insan faktörlü kirlenmesi. Bu üçüne baktığımızda bizim araştırma komisyonu olarak üzerinde hassasiyetle durmamız gereken konu şüphesiz kirliliğin önlenmesiyle ilgili yapılacak çalışmalar. Bugün bu kirliliğin önlenmesi, atık su arıtma tesislerinin yapılması, atık su arıtma tesislerinin sürdürülebilir bir şekilde çalıştırılabilmesi ve bunların kontrolü söz konusu olduğunda en önemli paydaşımız olan yerel yönetimlerle beraberiz” diyerek, toplantının da oldukça önemli olduğunu vurguladı. Toplantıda katılımcı yerel yönetim temsilcileri yürütülen çalışmalara ilişkin sunumlar gerçekleştirirken, komisyon üyesi milletvekilleri de müsilaj çalışmaları konusunda ilgililere sorular yönelterek, görüşlerini aktardı. Toplantıya katılan Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı M. İrfan Mutluay da Çanakkale kıyılarında da özellikle geçtiğimiz aylarda daha yoğun olarak görülen müsilaj sorununa ilişkin Belediye tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Mutluay, ayrıca Çanakkale Belediyesi tarafından denizler de dahil olmak üzere çevrenin korunmasına yönelik hayata geçirilen Bütünleşik Çevre Yatırımları hakkında da katılımcılara bilgiler verdi. Mutluay özellikle, Çanakkale Belediyesi Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ile Türkiye'de bir ilk olan Sabit Film Entegreli Aktif Çamur prensibi ile çalışan Güzelyalı-Dardanos İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde gerçekleştirilen çalışmaları ve ayrıca Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi (EKAY) kapsamındaki faaliyet ve çalışmaları da katılımcılarla paylaştı. Mutluay sunumunda ayrıca, müsilaj sorunun önlenmesine ilişkin çözüm önerilerine de yer verdi. Toplantı, katılımcıların görüş alışverişi ile son buldu.  
TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonuʹnun İstişare Toplantısı, Marmara Deniziʹne kıyısı bulunan illerdeki yerel yönetimlerin temsilcilerinin katılımıyla İstanbulʹda yapıldı. Çanakkale Belediye Başkanı adına Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet İrfan Mutluay’ın da katıldığı Müsilaj Toplantısında yapılan çalışmalar değerlendirirken, toplantıda Çanakkale Belediyesi olarak yapılan çalışmalara değinen Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, arıtma tesisleri hakkında bilgiler verdi.

Marmara Denizi'nin büyük bir bölümünde görülen müsilaj sorunun araştırılmasına yönelik kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu'nun İstanbul İstişare Toplantısı gerçekleşti. Marmara Denizine kıyısı bulunan illerdeki yerel yönetim temsilcilerinin hazır bulunduğu toplantıya Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı M. İrfan Mutluay ile Temizlik İşleri Müdürlüğü Çevre Yüksek Mühendisi Burak Selçuk da katıldı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Demir, müsilaja neden olan üç ana etkenin bulunduğunu belirterek, “Müsilaja genel olarak baktığımızda, müsilaja neden olan 3 tane etken olduğunu görüyoruz. Bunlardan birincisi küresel ısınma münasebetiyle bütün denizlerde olduğu gibi Marmara Denizi'nin de ısınıyor olması. İkinci etken Marmara Denizi'nin jeolojik yapısı gereği su hareketliliğinin çok az olması. Üçüncü etken de Marmara Denizi'ne bırakılan kirlilik yani Marmara Denizi'nin insan faktörlü kirlenmesi. Bu üçüne baktığımızda bizim araştırma komisyonu olarak üzerinde hassasiyetle durmamız gereken konu şüphesiz kirliliğin önlenmesiyle ilgili yapılacak çalışmalar. Bugün bu kirliliğin önlenmesi, atık su arıtma tesislerinin yapılması, atık su arıtma tesislerinin sürdürülebilir bir şekilde çalıştırılabilmesi ve bunların kontrolü söz konusu olduğunda en önemli paydaşımız olan yerel yönetimlerle beraberiz” diyerek, toplantının da oldukça önemli olduğunu vurguladı.
Toplantıda katılımcı yerel yönetim temsilcileri yürütülen çalışmalara ilişkin sunumlar gerçekleştirirken, komisyon üyesi milletvekilleri de müsilaj çalışmaları konusunda ilgililere sorular yönelterek, görüşlerini aktardı. Toplantıya katılan Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı M. İrfan Mutluay da Çanakkale kıyılarında da özellikle geçtiğimiz aylarda daha yoğun olarak görülen müsilaj sorununa ilişkin Belediye tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Mutluay, ayrıca Çanakkale Belediyesi tarafından denizler de dahil olmak üzere çevrenin korunmasına yönelik hayata geçirilen Bütünleşik Çevre Yatırımları hakkında da katılımcılara bilgiler verdi. Mutluay özellikle, Çanakkale Belediyesi Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ile Türkiye'de bir ilk olan Sabit Film Entegreli Aktif Çamur prensibi ile çalışan Güzelyalı-Dardanos İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde gerçekleştirilen çalışmaları ve ayrıca Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi (EKAY) kapsamındaki faaliyet ve çalışmaları da katılımcılarla paylaştı. Mutluay sunumunda ayrıca, müsilaj sorunun önlenmesine ilişkin çözüm önerilerine de yer verdi. Toplantı, katılımcıların görüş alışverişi ile son buldu.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.