Çanakkale Belediyesi şehir içi belediye ve özel halk otobüsü ücretlerine zam yaptı. Tam yolcu 2.25 liradan 2.75 liraya, öğrenci ise 1.50 liradan 1.80 liraya, Güzelyalı, Çınarlı, Dardanos hattındaki fiyatlar ise tam yolcu 3.90 lira, öğrenci 2.40 lira oldu. Ücretler %22 oranında arttı. Belediye zamma gerekçe olarak artan maliyetleri gösterdi. Buraya kadar sorun yok, sorun buradan sonra anlatacaklarımda…
Peki bu ulaşıma yapılan ve vatandaşın cebinden çıkan bu paralar siz zannediyor musunuz ki kooperatifte hissesi bulunan otobüs sahiplerine gidiyor? Gitmiyor, peki kimlerin cebine gidiyor? İşte cevabı, Çanakkale Belediyesi denetimindeki taşıma kooperatifi her ay 100 bin lira yakıt aldığı istasyona ekstra para ödüyor, niye mi çünkü 2 milyon ödemediği borcu var.Yakıtı veren firma dikkatinizi çektiyse yakıt vermeyi kesmiyor, 2 milyonluk alacağına karşılık Yakıtı veren firma her ay 100 bin lirayı çatır çatır alıyor. Tam bir alan razı satan razı durumu söz konusu…!
Kooperatifi denetleyen Ülgür Gökhan yönetimindeki Çanakkale Belediyesi işini doğru yapsaydı yakıtın alındığı firmaya 2 milyon borç birikmezdi. Hadi 2 milyon borç birikti alınan yakıt miktarıyla kıyaslandığında 2 milyon nedir ki? Bu borç için faiz ödenmesi nasıl kabul edildi? Bu konulardan işin muhatapları haberdar ama dediğim gibi alan razı satan razı durumu söz konusu o yüzden kimsenin sesi çıkmıyor… Çok güzel bir tezgâh kurulmuş o tezgâhtan aylık 100 bin lira para geçiyor! Kooperatif her ay 100 bin lira ekstra haybeye para ödeyebiliyorsa bu zam neden yapıldı? Doğru bir yönetim olsa ve bu para boşuna ödenmese belki de zamma ihtiyaç kalmayacaktı. Vatandaş bu zammın hesabını beceriksiz belediye yönetiminden sormalıdır…
Hazır bu kooperatif mevzusuna girmişken bazı çarpıklıklara bir kez daha dikkat çekmek isterim. Bildiğiniz gibi Çanakkale Belediyesinin bir akaryakıt istasyonu var hem de yeni belediye binasını hemen yanı başında BP. Ama bu kooperatif akaryakıtı buradan Çanakkale Belediyesine ait olan istasyondan almadı. Yılda milyonlarca lira akaryakıt alan bu otobüsler daha birkaç yıl öncesine kadar Ülgür Gökhan’ın kendi istasyonundan sıfır iskontoyla yakıt aldılar. Öyle ki Ülgür Gökhan “başka istasyon daha ucuza veriyor oradan alacağız” diyenleri “onu kooperatiften atarım, işlemeyen hatta veririm” diyerek tehdit etti ve tüm üyeleri kendisine mahkûm etti. Bunların tamamı mahkemede var büyük usulsüzlükler oldu bunlardan dolayı da Ülgür Gökhan bir numaralı sanık olarak halen daha ağır cezada yargılanıyor…. Gökhan’ın otobüslere yakıt vermesi patlayınca, bu sefer yine Gökhan’ın “işaret” ettiği “hukuku” olan başka akar yakıt istasyonundan yakıt alınmaya başlandı. Bir dip not olarak düşmek isterim, bu kooperatif ihale mevzuatına dahil değil istediğinden yakıt alabiliyor, herhalde “işaret” ve “hukuk” vurgularım şimdi daha bir anlam kazanıyor…
Hadi şunu söyleyeyim de tam olsun. Şu anda belediyeye iş yapan firmaların neredeyse tamamı Ülgür Gökhan’ın akaryakıt istasyonundan yakıt almak zorundadırlar, niye mi? Eee ağanın talimatı o yönde de ondan…! Mesela belediye binasını yapan firma nereden alıyor yakıtını tabi ki “mahkûm” olduğu yerden….
Bir çözüm önerisi olarak sunmak isterim ve inanıyorum ki belediye meclis üyeleri de bu önerime destek olacaktırlar. Belediyenin rakibi olan Ülgür Gökhan böyle bir şeye izin vermez ama hadi görelim bakalım. Belediye bundan sonra ihalelerine şöyle bir madde eklesin; “belediyece alınacak hizmetlerde, belediyenin akaryakıt istasyonundan yakıt almak zorunludur.”Hatta BP’de bir de iskonto oranı alsın merkezden belediyeye iş yapan firmalara bu iskonto oranı da uygulansın hem belediye, hem iş yapan firmalar kazansın.
Önümüzdeki günlerde halk otobüsleri kooperatifi bir yıl boyunca nereden yakıt alacağına karar verecek, bunca söylediğimize rağmen bakalım belediyenin akaryakıt istasyonundan alacaklar mı? Bence alamazlar…!