Sizlere bugün Çanakkale’deki üniversite öğrencilerinin yaşadığı barınma krizinden bahsedeceğim. CHP Çanakkale il başkanı Metin Ümit Ural’ın dile getirdiği acı gerçekleri paylaşacağım. Hüseyin Akif Terzioğlu Vakfının yurt yapmak yerine burs vermeyi öncelikli hale getirmesinin yanlışlarından bahsedeceğim.
CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katıldığı bir televizyon programında aynen şöyle demişti, “Hükümet 81 ile üniversiteler açtı biz bunu takdir ediyoruz fakat bu üniversiteleri yapan hükümet öğrencilerin barınması için gerektiği kadar yurt yapmadı. Bu çocuklardan ekonomik durumu yeterli olmayanların büyük bir kısmı cemaatlerin kucağına düşmek zorunda kaldı.”
Kılıçdaroğlu haklı mı diye bakalım, YÖK’ün verilerine göre 2020-2021 eğitim öğretim yılında üniversitelerde örgün eğitim gören öğrenci sayısı 3 milyon 800 bin. KYK yurt kapasitesi ise 695 bin 834. Yurt kapasitesi öğrencilerin yalnızca yüzde 18’ine denk geliyor. Buna karşın birçok kentte KYK yurtlarında iki öğrenciye bir yatak düşüyor. (Evet geçtiğimiz 20 yılda çok büyük bir kapasite artışı oldu ama rakamlara ortada yetmiyor…)
Son dönemde artan kira ve özel yurt ücretlerine bakıldığında 5 bin liranın altında “barınmak” mümkün değil öğrenciler tam anlamıyla bir barınma krizi yaşıyor. Bu kriz Kılıçdaroğlu’nun da dediği gibi cemaatlere, kötü niyetli kimselere yarıyor! Kötü niyetli kimseler bahsi maalesef başlı başına bir konu çok acı hikayeler var o tarafta…
“22 Bin 658 Öğrenci Nerede Kalacak?”
Konuyu CHP Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural da gündeme getirdi. Dedi ki, “Merkezdeki öğrenci sayısı ise 35 bin. KYK yurtlarında yatak sayısı kaç? Net rakamı veriyorum; 7 bin 468. beş öğrenciden sadece biri KYK yurdunda kalabiliyor.
Özel yurtlardaki durum ise çok daha kötü; kız öğrencilerin yatak kapasitesi 3 bin 775, erkek öğrencilerin ise kapasitesi ise 2 bin 99 olmak üzere toplamda 5 bin 874.
KYK ve özel yurtlara baktığımızda, 13 bin 342 öğrenci konaklayabiliyor. 22 bin 658 öğrenci nerede kalacak?Sokakta mı ev de mi kalacak? Çanakkale’deki konuk fiyatlarındaki yükselişin en önemli noktası burası.
Acı bir şey daha söylemek istiyorum; Çan’da müjde olarak lanse edilen meslek yüksek okulu fakülteye çevrildi. Ancak burada bir tane bile kız öğrenci yurdu yok. Kız öğrencilerimiz kafelerde mi yatsınlar? Otobüs duraklarında sokaklarda mı yatacaklar? Siz eğer bir yeri üniversiteye dönüştürecekseniz önce buraya gelecek olan öğrencilerin barınma sorununu çözmeniz gerekir.”
Tüm İşleri Bir Kenara Bırakın ve Bu Soruna Bir Çözüm Bulun
Milletvekillerinin, belediye başkanlarının bu konuda adım atabilecek tüm bürokratların ellerindeki işleri bir kenara bırakarak ailelerin “sırtımdaki ceketi satarım yine de seni okuturum” dediği öğrencilerin barınma krizine çözüm üretmesi gerekir.
Terzioğlu Vakfı Bir Şeyi Atladı
Bu konuda söylenebilecek çok fazla bir şey yok söylenecek her şeyi söylendi. Ama çok önemli bir detay eklemek isterim. Çanakkale Terzioğlu Vakfı son on yılda çok ciddi bir atılım yaptı kenarda köşede kalmış bütün arazilerini değerlendirdi ve vakfa gelir sağlayacak hale getirdi. Burası çok taktir edilebilecek bir durum fakat vakıf bunu yaparken bir şeyi atladı. Fazla ticareti davrandı öyle ki bazı yurtları özel işletmecilere devretti. Hüseyin Akif Terzioğlu bu arazileri vakfederken altını özellikle çizdiği bir nokta vardı. Öğrencilere yurt yapın ve burs verin. Vakıf yönetimi yurt yapmak yerine burs vermeyi önceledi. Bu durumu sonuna kadar eleştiriyorum ayda bin öğrenciye 500 lira burs (cep harçlığı) vermek yerine 500 öğrencinin daha barınması için yurt yapılması çok daha kıymetli…