Ekonomik olarak sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Bu durum hemen herkesi aslında çok öncesinde alınması gereken tasarruf tedbirlerini almaya mecbur etti. Tasarruf tedbirleri alan kurumlardan birisi de Çanakkale Belediyesi oldu. Belediye birçok alanda tasarruf tedbirlerini uygulamaya başladı. Tasarruf ettiği alanlardan birisi de Kent Konseyinin bütçesi konusunda oldu, konseyin bütçesi 2 buçuk trilyondan 750 bin liraya düşürüldü. Bu kapsamda da Namık Kemal, İsmetpaşa, Barbaros, Esenler, Cevatpaşa Mahalle Meclisleri çalışma ofislerini kira giderlerinden dolayı boşaltma kararı aldı. Bu durum “Mahalle Meclisleri Kapatılıyor Mu?”sorusunu akıllara getirdi fakat öyle bir durumun olmadığı;“Biz Mahalle Meclislerini kapatmıyoruz. İki Mahalle Meclis çalışma ofisimiz kalacak. İki tane de konsey çalışma ofisimiz var. Toplamda elimizde dört binamız kalacak. Çalışmalar bu dört noktada devam edecek. Kira giderlerinden dolayı, çalışma ofisleri boşaltılıyor, meclisler kapanmıyor”açıklamasıyla cevap buldu. Bu açıklamaya bakıldığında görülüyor ki Kent Konseyinin en büyük gideri kira giderleriymiş. Şimdi benim bu konuda bir teklifim var. Çanakkale Belediyesinin yaklaşık 400 taşınmazı var dükkanlar, ofisler, konutlar. Hatta bunlardan boş durumda olanlar da var. Bunlardan Kent Konseyinin kullanımına uygun olanlardan hemen dört tanesi tahsis edilmeli ve Kent Konseyi bu kira meselesinden tamamen kurtulmalıdır. Kiraya ayrılan dev bütçe çok daha faydalı işlerde harcanmalıdır. Belediyemiz tasarruflar konusunda samimiyse inanıyorum ki bu adımı atacaktır. Aksi takdirde aklımıza başka başka sorular gelir neler mi o sorular şimdilik karşılıklı iyi niyetimizi koruyarak bu soruları sormaya gerek yok. Belediye yarından tezi yok bu konuda atım atmalıdır, konun takipçisi olacağımızı da ayrıca belirtmek isterim.
Sarıcaeli’ndeki Yeni Yapılan Lojmanları Gördün mü?
Hazır bu taşınmazlar meselesi açılmışken geçtiğimiz gün bir okurumun “Sarıcaeli’ndeki yeni yapılan lojmanları gördün mü?”sorusu birkaç şey söylemeyi gerektirdi.
Çanakkale İl Özel İdaresi geçtiğimiz yıllarda onlarca lojmanını sattı bunlar şehrin en kıymetli yerlerindeki gayrimenkullerdi. Bu satışlara yorumum “devletin buradan gelecek paraya mı ihtiyacı var keşke satılmasa”olmuştu. Çünkü bu yerler çok kıymetli yerlerdi, tamam lojmanla uğraşmak istemiyor olabilirsiniz ki bu takdir edilecek bir davranıştır ama turizm kenti olan Çanakkale’de bu yerler yap, işlet, devret modeliyle daha iyi değerlendirilecek yatırımlara dönüştürülebilirdi. Neyse lojmanlar satıldı gitti, lojmanları satan aynı Özel İdare Sarıcaeli’nde Teknoparka komşu 20 tane lojman yaptı. Lojmanların vali yardımcıları için yapıldığı bilgisine ulaştım, baktım valiliğin sitesine 7 tane vali yardımcısı var. Kanun vali yardımcılarına varsa lojman hakkı tanıyor. Yapılan bu lojmanların muhakkak mantıklı bir açıklaması da vardır eyvallah ama ne bileyim işte öyle…
Bir dip not olarak da şunu belirtmek isterim. Bu şehirde lojman yapılacaksa kesinlikle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi için yapılmalı ve bu lojmanlar bilim insanlarına tahsis edilmeli. Yurdun dört bir yanından başarılı hocaları üniversiteye davet ederken bırak büyük şehirlerin gürültüsünü gel diyebilmek için bir teşvik oluşturulmalı. Çünkü büyükşehirlerde üniversite hastanelerinde görev yapan bir hoca Çanakkale’de alacağının iki katını zaten kazanıyor neden bırakıp gelsin işte bu lojman vs. bir teşvik olur.
Çevre Konusunda Kim Daha Samimi?
Çanakkale Belediyesi öncülüğünde “Kazdağlarında ki altın madeni firması ağaç katliamı yapıyor”denilerek kıyamet koparılıyor. Aynı Çanakkale Belediyesi diğer altın madenleri konusunda bugüne kadar tek laf etmiyor hiçbir eylemde bulunmuyor… Aynı Çanakkale Belediyesi Güzelyalı’da , Dardanos’ta, Kepez’de halen daha kanalizasyonla ilgili çok ciddi problemler yaşıyor. Ve kıyametin sorumlusu olarak suçladıkları iktidar ise yapılacak Çanakkale 1915 Köprüsüyle ilgili olarak diğer örneklerde olduğu gibi çevre tahrip edilmesin diye o çevredeki 7 bölgeyi tarımsal sit alanı ilan ediyor… Çevre hassasiyeti olmayanlar böylesi bir adımı atıp milyonları yatırıp boğaza sıfır arazi alan sermaye sahiplerini karşılarına alır mıydı?
GESTAŞ’tan Çanakkale Halkını Koruyan Uygulama
Zam haber oluyor da indirim haber olmuyor. GESTAŞ artan akaryakıt ve işletme maliyetlerinden dolayı boğaz ve adalar hatlarına zam yapmak zorunda kalmıştı ve topa tutulmuştu. GESTAŞ GESCARD uygulamasıyla Çanakkale halkını koruyan bir adım attı ve %15 ile %50’'ye varan indirimli GESCARD uygulamasını duyurdu. Kurumsal ve bireysel olarak nasıl başvuru yapılacağını da http://www.gestcard.com.tr sitesinden duyurdu. Başvurun derim…