“Özel okul sektöründe son on yılda plansız aşırı okul açılması ve il, ilçe bazlı nüfusa bağlı kota uygulamasının olmaması sektöre yatırım yapan eğitimcileri ciddi sıkıntıya soktu. Zaman içerisinde yaşanan pandemi ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle bu kurumların birçoğu kapandı ya da el değiştirdi Çanakkale’de de bu durumlara şahit olduk. Özel okulların birçoğu eğitim önceliğini bir kenara koyarak sadece işin ticari yönüne odaklandılar ücretle neredeyse özel üniversitelerle yarışıyor buna rağmen öğretmenlerini asgari ücretlerle çalıştırıyorlar! Peki aldıkları bu ücretlerin karşılığını verebiliyorlar mı kesinlikle hayır başarı ortalamaları ortada…
Sektöre dair sorunlara dair küçük bir değerlendirme yaptıktan sonra “bazı özel okullar” diye vurguladığımın dışında anasınıfı ve ilköğretim kademlerinde hizmet veren butik bir özel okuldan bahsetmek isterim. Form Eğitim Kurumlarıbir özel okuldan çok daha fazlasını sunan bu okulda dikkatimi çeken bazı noktalardan bahsedeceğim.
Okulun kurucu temsilcisi İlkay Cansu Şahbaz hanıma okulunuzun diğer okullardan farkını bana bir cümleyle özetler misin diye sordum. “Çocuklarınız burada kalabalık içinde kaybolmuyor” cevabını aldım.
Evet sınıf mevcutları 30’u bulan okuldaki toplam öğrenci sayısı binleri bulan “bazı özel okulların” aksine Form Eğitim Kurumlarında sınıfların mevcutları 18’i aşmıyor. Üstelik Okul kapasitesi 450’den fazla öğrenciyi alabilecekken yönetim sayısının 280’i aşmasını istemiyor ve kayıtlarını buna göre alıyor. Butik okul konseptinin çok başarılı şekilde uygulandığı Form Eğitim Kurumlarında okul müdürü, rehber öğretmen, karşılamadaki idari personeller okulda bulunan neredeyse tüm öğrencilerin adlarını biliyor anne babalarını tanıyorlar bu durum okul-aile arasında çok sıkı bir bağ kurulmasını sağlıyor.
Okul Kepez’e çok yakın Kalabaklı köyünde iki katlı depremedayanıklı, içinde zeytin ağaçları olan bir bahçenin içine konumlandırılmış. Okul ücretlerinden bir küçük bahsedeyim, “bizden büyük marka yok deyip sınıf mevcutları 30’u bulan ve çok fahiş rakamları velilere dayatan “bazı özel okulların” aksine burada fiyatlar neredeyse onların yarısı kadar. Neden böyle diye sorunca, “Burası bir aile işletmesi ve bu işletme, kurucu ekibimizin maddi gelir kaynağı olarak gördüğü bir iş yeri değil. Bu okul yalnızca kurucumuzun “Köy Enstitüleri” eğitim anlayışını Finlandiya eğitim modeli ile birleştirerek çocuklarımıza doğru eğitimin verilmesini amaçlaması sonucunda kuruldu. Bu sebeple burada bir maddi kaygı olmaksızın kurucumuzun hayalini gerçekleştirmek için çalışıyoruz.” cevabını aldım.
Okulun akademik olarak öne çıkan detayları nelerdir diye sordum, İlkay Cansu Şahbaz Hanımın anlattıklarından dikkatimi çekenleri madde madde sıralayayım.
- Anaokulu ve ilkokulda Finlandiya eğitim modelini uyguluyoruz. Eğlence, öğrenme, uygulama, yapay zeka ve atölye çalışmaları bu modelin temellerini oluşturuyor. Okulumuz dijital imkanları sonuna kadar kullanan bir altyapıya sahip. Robotik kodlama, yapay zeka, yabancı dil gibi birçok konuyu akıllı tahtalar ve Form Eğitim Kurumları platformumuzdan işliyoruz. Doğayla iç içe ekolojik bir okulumuz var özellikle anaokulu öğrencilerimize bu imkanı sonunda kadar kullandırıyoruz.
- Her bir öğrencimizin akademik ve sosyal gelişimini yakından izliyor ve raporluyoruz. Buradan çıkan sonuçları kurulumuz tarafından değerlendiriyor ve her öğrencimize özel bir program uyguluyoruz.
- Çocuklarımıza ev ödevi vermemeye çalışıyoruz. Son ders saatlerinde etüt anlayışı ile ödevlerini yaptırıyor evde ise aileleriyle kaliteli vakit geçirmelerini sağlamaya çalışıyoruz.
- Özellikle 7. ve 8. sınıflarımıza ana branş derslerinde hafta sonları takviye kursları düzenliyoruz. Düzenli olarak Türkiye geneli deneme sınavlarıyla akademik gelişimi yakından izliyoruz. Okulumuzdaki hiçbir öğrenci ayrıca özel ders ya da dershane gibi başka kaynağa ihtiyaç duymuyor.