CHP’li belediyelerin tarıma verdiği desteklerin değerlendirilmesi, kamuoyuna tanıtılması ve bundan sonraki yol haritasının belirlenmesi amacıyla İstanbul Avrasya Gösteri Merkezi “tarım zirvesi” düzenliyor. Zirveye 160 CHP’li belediyenin yanı sıra, 300’ün üzerinde tarım kooperatifi katılıyor. Belediyeler ve kooperatiflerin tarımsal ürünleri de fuar alanında kendileri için hazırlanan bölümlerde sergiliyor.
Çanakkale Belediyesinin de stant açtığı bu zirveye katıldım aldığım notları sizlerle paylaşmak istedim. 2019 yılı yerel seçimlerinde CHP’li Belediye Başkan adaylarının en büyük vaatleri arasında “kooperatifleşme” vardı. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da bu vaatleri veren isimlerden biriydi. İtiraf etmeliyim ki başkan Gökhan’ın elle tutulan ve geldiğimiz gün itibariyle başarıya ulaşan en büyük vaadi adım adım büyüyerek gerçekleşiyor. Marifet iltifata tabidir, Çanakkale Belediyesini ve yönetimini beki de en çok eleştiren isimlerden birisi olarak bu yazıda zirveye dair notlarımı “alkışlayarak” sizlerle paylaşacağım.
Başkan Gökhan tarafından 2019 yerel seçimlerinde verilen vaadin hayata geçirilmesi için seçimlerin hemen ardından çalışmalar başladı. Gökhan’ın görevlendirmesiyle belediye başkan yardımcıları Rebiye Ünüvar ve M. İrfan Mutluay kolları sıvadı. Aradan iki buçuk yıl gibi kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen Çanakkale Troida Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Üretim ve Pazarlama Kooperatifi, Tohum Sandığı, Üretici Pazarı, Aromatik Bitki Parkı, Halkın Bakkalı projeleri hayata geçirildi. Zirvede bu projelerin tanıtımı yapılıyor, üretilen ürünlerle ilgili bilgiler veriliyor ve başka kooperatiflerle iş birliği görüşmeleri yapılıyor.
Başkan Gökhan, iş birliği konusunda bugüne kadar çok önemli adımlar attıklarını ve bu zirveyle Çanakkale’nin ürünlerinin daha geniş bir pazarda yer alacağını ifade etti. Verdiği şu detaylar ise aslında projenin başarıyla uygulandığını gösteriyor; “Troida Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifimiz çalışıyor, üretiyor ve dünyaya açılan Farms17 markasını büyütüyor. İkinci şubesini açtığımız Halkın Bakkalı’nda üreticilerden ve Çanakkale Belediyesinden aldığı; bakla, nohut, fasulye, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, köftelik bulgur, mısır, baldo pirinç, osmancık pirinç, karakılçık unu, tam yağlı beyaz peynir, karakılçık ekmeği, yumurta ve istiridye mantarını adını tescil ettirdiği “ÇAKOOP” markası ile vatandaşlarımıza sunuyor.
Bu Zirve Sonrası Bu Ağ Daha da Büyüyecek
Çanakkale’de ve bölgemizde yer alan bal, propolis, tahin, un vb. gibi kooperatif ürünleri ile birlikte Türkiye'nin değişik illerinden 16 kooperatifin ürünleri tek çatı altında Çanakkale halkı ile buluşturuyoruz. Kooperatiflerimiz Türkiye'nin her yerine ürün tedariği sağlıyor. ÇAKOOP ve Farms17 markasıyla üretilen ve paketlenen ürünler; Eskişehir Yıldıztepe Üretim ve Pazarlama Kooperatifi, Karşıyaka Belediyesi Kent Market, Ankara Bakhele Kooperatifi Marketi, Ayvalık Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Marketi, Fındıklı Belediyesi Marketi, Burhaniye Börezli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Marketinin raflarında yer alıyor. Bu zirve sonrası bu ağ daha da büyüyecek.” Başkan Gökhan’ın verdiği şu detayın altını ise özellikle çizmek isterim; “Pandemi döneminde Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifimiz üreticilerimizden temin ettiği 20 bin paket fasulye ve 20 bin paket pirinci, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yaptığı sözleşme gereği tedarik etti. Bu çalışma ile bölgemizdeki ürünlerin aracısız son tüketiciye ulaşması sağlanırken hem üreticinin desteklenmesine hem tüketicilerin güvenilir gıdaya uygun fiyatla ulaşmasına hem de tüm ekonomik kaynağın bölgemize gelmesine aracılık ederek ekonomik kalkınmaya büyük bir öncülük etti.”
Örnek Bir Kooperatif Modeli Yaratmaya Çalıştık
Başkan yardımcısı İrfan Mutluay’ın verdiği şu bilgiler ise doğru işleyen bir kooperatif modeline ne denli ihtiyaç olduğunu gösteriyor, “Çanakkale bitkisel ürün çeşitliliği açısında dünyanın en önemli tarım kenti ve 11 çeşit ürün bulunuyor. Bunların 8'inde biz üretim miktarları bakımında birinci durumdayız. 48 üründe de ilk ona giriyoruz. Bunu dışında Çanakkale ürettiği marka değerleri ile dünya pazarında da önemli roller alıyor. Çanakkale’de 311 tarımsal kalkınma kooperatifi var ve bununla beraber de 400 kooperatif var. Ancak gerek üretime, gerekse üreticisine ve tüketiciye katkı sağlayamayan bir kooperatifler mezarlığına dönmüş durumda. Bu noktadan yola çıkarak 2019-2024 döneminde Belediye Başkanımız bir tarımsal kalkınma projesi ortaya koydu ve bu doğrultuda çalışmalara başladık. Örnek bir kooperatif modeli yaratmaya çalıştık. İki kooperatif kurduk ve kısa sürede çok ciddi adımlar attık.”
Yazacak çok detay var ama yazı bir hayli uzadı. Son olarak şunu söylemek isterim, zirveye katılan 160 CHP’li belediye arasında Çanakkale ilk 10’na çok rahat giren belediyeler arasındaydı. Ve bu projeler bu “samimiyetle” devam ettirilirse bu işten çok kişi ekmek yer...