Ülkemizin, büyüyen ekonomisi, artan nüfusu ve şehirleşme oranıyla her geçen yıl enerji talebinde artış̧ meydana geliyor. Enerji talebinin büyük bir kısmını fosil kaynaklardan karşılıyoruz, bu kaynaklara yeterince sahip olmamamız, enerji açısından dışa bağımlı hale gelmemize neden oluyor. Ülkemiz, enerji talebinin %28’ini yerli kaynaklardan karşıladığı için %72 oranında dışa bağımlıdır. Özellikle petrol ve doğalgaz da bu oran sırasıyla %92 ve %98 seklindedir. Dolayısıyla Türkiye üretim yapmak için ihtiyaç duyduğu enerjinin büyük kısmı ithal edilmektedir. Bu nedenle Türkiye bir yandan fosil yakıtların kullanımını azaltmak, diğer yandan yenilenebilir enerji kapasitesini artırmaya yönelik politikalar geliştirmektedir. Rüzgar enerji santralleri şu anda bilinen en çevreci enerji üretme yöntemlerinin başında geliyor o yüzden işin çevre ve verimlilikle ilgili olan kısmına değinmeye gerek duymuyorum.
Bu bağlamda Türkiye’nin dört bir yanında yenilebilir enerji alanında çeşitli yatırımlar yapılmaktadır bu yatırımlardan Çanakkale de payına düşeni almaktadır. Üstelik aslan payını almaktadır öyle ki rüzgâr enerji santralleri bakımından şehrimiz %7,37 pay ile Türkiye’de 4. sırada yer almaktadır. Hali hazırda 16 firmaya ait ilin farklı noktalarındaki santraller elektrik üretiyor. Bu firmalar şu şekilde; “İçdaş Celik En. Ter. ve Ul. San. A.Ş., Bores Bozcaada Rüz. En. San.Tic. A.Ş., Doğal En. El. Ür. A.Ş., Alize En. El. Ür. A.Ş., Alize En. El. Ür. A.Ş., Yelen-Gülpınar Enerji Üretim San. ve Tic. A.Ş, Kovancı Elektrik Üretim A.Ş, Anemon En. El. Ür. A.Ş., Isıder Elektrik Üretim A.Ş, Fuatres Elektrik Üretim A.Ş., Enerjisa En. Ür. A.Ş., Eni Enerji İnşaat Taahhüt Tic. ve San. A.Ş., Garet En. Ür. ve Tic. A.Ş., Ayvacık Elektrik Üretim A.Ş., Çanres El. Ür. A.S., Derbent Elektrik Üretim A.Ş”
İlimizde hali hazırda inşa süreci devam eden ise 3 santral bulunmaktadır. Bu firmalar ise şu şekilde; “Sanko Enerji San. ve Tic A.Ş., Ayes Elektrik Üretim A.Ş., Boylam Enerji Yatırım Ür. ve Tic. A.Ş. (BORUSAN EnBW ENERJİ”
Bunlardan birinin altını çizeyim; “Borusan EnBW Enerji, bağlı şirketi Boylam Enerji ile yürüttüğü 138 MW kurulu güçte 27 adet rüzgâr türbininden oluşacak Saros Rüzgâr Enerji Santraliyle bölgeye 180 milyon dolarlık bir yatırım yapacak.”
Bu rüzgâr enerji santrallerinin ihaleleri EPDK tarafından yapılıyor, devlet santralin yapılacağı alanları belirliyor ve buraları ihale ediyor. Yani “burası çok güzel ben buraya santral yapayım!” diye talip olunmuyor. En erken 2 en geç 4 yıl süren bir süreçten geçiliyor. Yaklaşık 25 kurumun görüşü, ÇED süreci, zemin etütleri derken uzunca bir prosedür süreci var. Firma bu süreçleri yerine getirdikten sonra hazırladığı dosyayı idareye teslim ediyor ve gelin bakın ne oluyor…
180 milyonluk yatırım yapacak firma garip bir suni gündemle adeta oyalanıyor! Kim tarafından mı Çanakkale İl Genel Meclisi tarafından. AK Parti Grubu RES projelerine karşı olumlu görüşünü daha önce olduğu gibi bu projede de belirtiyor. Fakat AK Partinin olumlu görüşü projenin geçmesi için yeterli değil çünkü il genelde meclis çoğunluğu CHP’de. Bundan önce 2-3 RES projesine onay vermiş bu meclis üyeleri garip bir şekilde bu projede cevabını aradığım ama bulamadığım bir nedenden dolayı yana yattı çamura battı diyorlar…
- İl Genel Meclisi Başkanı Sadık Göğüs Geren ile konuştum. Bu hafta manşete de taşıdığımız “BU DOSYADA SORUN ÇANAKKALE BELEDİYE SPORA YAPILACAK BAĞIŞTAN İBARETTİR!” açıklamasını sordum. Göğüsgeren konuyu, “Çanakkale Belediye Spor’dan alacağı olan şahıslar beni aradı Çanakkale Belediye Spora söz konusu şirket tarafından 200.000 TL bağış yapılacağını ve bu projenin meclis tarafından onaylanıp onaylanmayacağını sordular ben de meclis karar verecek dedim. Ama bu konu kamuoyunca yanlış anlaşıldı farklı yerlere çekildi ben bu konuyu grupta arkadaşlarımla da paylaştım. Burada bu para mevzusu çıkınca bazı arkadaşlarımız dosyaya karşı olmak ve RES’lere karşı olmaktan değil, akçeli işlere bulaşmak ve para dedikodularına kurban edilmek korkusundan dolayı geri durdular” sözleriyle özetledi. Konuyla ilgili partisinin Çanakkale Milletvekilleri Muharrem Erkek ve Özgür Ceylan’ı da aradığını fakat konun kamuoyunda gündem olmasından dolayı olumlu ya da olumsuz bir görüş belirtmediklerini de söyledi. Göğüsgeren önümüzdeki günlerde genel merkezle görüşeceğini ve kendi partisi içinde bir daha böyle sorunlar yaşamamak için bir politika oluşturacaklarının da altını çizdi. Göğüsgeren son olarak konunun önümüzdeki günlerde olağanüstü toplanacak meclisin gündemine yeniden geleceğini o süreye kadar herkesin iyice anlayıp dinleyeceğini ve dosyanın da muhtemelen geçeceğini söyledi.
- Göğüsgeren’in, “BU DOSYADA SORUN ÇANAKKALE BELEDİYE SPORA YAPILACAK BAĞIŞTAN İBARETTİR!” açıklamasını Çanakkale Belediye Spor Kulübü Başkanı ve aynı zamanda firmanın RES projesini de hazırlayan şehir plancısı Levent Çetin’e sordum. Çetin, 1500’ün üzerinde sporcu barındıran ve Bayan Voleybol Takımıyla Balkan Şampiyonu olan kulübün bağışlarla ayakta kaldığını fakat firma ile böyle bir görüşmenin/talebin olmadığını söyleyerek; “eğer bir bağışları olursa da memnuniyetle kabul ederiz fakat bu bağışın İl Genel Meclisinde olan bir dosyayla ilişkilendirilmesini anlamlı bulmuyorum” dedi. Çetin’e firmanın dosyayı neden kendisine verdiğini bunun siyasi bağlantılarıyla ilgisinin olup/olmadığını da sordum. Çetin firmanın bu işi vermeden evvel teklif topladığını ve kendisinin en uygun teklifi verdiğini, kendisinin şehir plancısı olduğunu ve işinin bu olduğunu, bugüne kadar Türkiye’nin farklı yerlerinde 20’ye yakın RES Projesini yaptığını anlattı.
- Son olarak ise AK Partili İl Genel Meclis Üyelerinden birkaçıyla görüştüm. Onlar böylesi bir projenin bir gün dahi gecikmesinden rahatsız olduklarının altını çizerek, konuyu şaşkınla takip ettiklerini, CHP’li bazı meclis üyelerinin komisyonda evet verecekken, gelen bir telefonla hayır verme kararı aldıklarını. Konunun CHP İl Başkanı Ümit Ural ile Sadık Göğüsgeren arasında kavgaya sebep olduğunu ve karşılıklı restleştiklerini anlattılar. Çok garip en olmayacak konuda böylesi şeylerin yaşanması gerçekten çok garip…
Dediğim gibi cevabını aradığım ama bulamadığım bir nedenden dolayı bu konu yana yattı çamura battı diyorlar… Para tura işleri de konuşuldu ama ihtimal vermiyorum zaten işleyen bir süreç için devasa bir firmanın böylesi bir şey yapması mümkün değil. Aslında bu projede bir yönüyle prosedürü yerine getiren İl Genel Meclisinde konuyu çözmez ise ne olur en kötü ihtimalle konu ilgili bakanlığa gider ve dosya orada incelenir ve onaylanır! Herhalde meclis üyeleri kendilerine böylesi bir kötülüğü yapmazlar…