Kalıcı hale getirilen yaz saati uygulamasında niyet iyiydi fakat elde ettiğimiz sonuç beklentilerimize cevap vermedi. Hem enerji açısından hem de çocukların, çalışanların karanlıkta güne başlaması açısından. Bu, iş çıkışı karanlıkta yola dökülmeye benzemiyor. Karanlıkta uyanmak, hazırlanmak, yola koyulmak insan psikolojisini çok kötü etkileyen bir durum. Üstelik çoğu Avrupa ülkesiyle aramızdaki saat farkı 2’ye çıkıyor, işler aksıyor vs... Neden bu kararda bu kadar inat ediliyor anlayabilmiş değilim.
Çanakkale Valiliği aldığı bir kararla aslında şehrimiz için bu sorunu çözmüştü. Valimiz Orhan Tavlı imzasıyla yayınlanan genelgede; "Kamu kurumlarında mesai saatleri sabah 08.30'da başlayacak akşam 17.30'da bitecek" denmişti, valiliğin aldığı karar halen daha uygulanıyor.
Fakat geçtiğimiz günlerde bir şey oldu Sağlık İl Müdürlüğü mesai saatlerini değiştirdiğini açıkladı. Sayın Valinin mesai 08:30’da başlar kararını, yataklı kurumlarda 08:00 diye değiştirdi. Müdür bey neden böyle bir karar aldı şu kadarını söyleyeyim. Müdür bir sorunu çözdü, evet bir sorun derken bir kişinin sorun diye ilettiği konuyu “ben yaptım oldu, o işi hallettim” diyerek gerçekleri birazda göz ardı ederek çözdü ve yaklaşık iki bin sağlık çalışanına kocaman bir sorun yarattı.
Peki bu yarım saat neden bu kadar önemli diye soranlar olabilir bu sorunun cevabını Memur-Sen Başkanı Suat Özen geçtiğimiz günlerde aslında verdi. Bakın Özen ne diyor; “Çanakkale’de valilik makamı onayı ile tüm kamu kurumlarının mesai saatleri 08:30 da başlarken 24 saat hizmet esası ile çalışan Devlet Hastanesinin mesaisinin 08:00 çekilmesini anlamak zor. Milli Eğitim Müdürlüğü okulların başlama saatini 08:45 olarak duyurmuşken hastane çalışanlarının mesaisinin erkene çekilmesi çocuklu aileleri zorda bırakacaktır, bu kadar duyarsız olmamak gerek. Ayrıca vatandaşımıza verilen hizmetin aksamaması ve zamanında verilmesi için gerekli düzenleme ve takibin yapılması da zor olmasa gerek. Kim çocuğunu 08:45’de açılan okulun bahçesine 1,5 saat önce bırakmak ister.”
Müdür bey yanlış bir karar aldı eğer müdahale edilmez ise çok değil iki ay sonra çocuklar güne karanlıkta başlayınca bu sorunun nasıl rahatsızlık yaratacağına hep birlikte şahitlik edeceğiz. Mutsuz sağlık çalışanları Sağlık İl Müdürlüğüne bağlı kurumlarda hizmet verecek. Ben inanıyorum ki Sayın Valimiz bu konuda hassasiyet gösterecek ve bu sorunu çözecektir.
Son olarak yaz/kış saati uygulaması da insanların biyolojik saatinin dünyanın devinimiyle uyumlu olması için önemli. Tecrübe ettik, yaz saatinde kaldık, hava sabah sekizde hâlâ karanlıktı. Çalışanlar işbaşı, öğrenciler ders başı yapmıştı ama içleri uyuyordu. Çünkü biyolojik saatleri uyumalarını söylüyordu. Sabah saatlerinde verim sıfır oldu. Öğlene doğru yataktan doğrulan rantiyeciler hava geç kararıyor diye seviniyor ama milyonlar bu kararın çilesini çekiyor!
Su Perdesi Geri Dönmeyecek!
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Eski Başkanı Bülend Engin tarafından Çanakkale’ye kazandırılan her yıl yaklaşık 120 bin lira masrafı olan ve bu masrafı İÇDAŞ tarafından karşılanan su perdesi, halkın bazı kesimleri tarafından çok sevilirken bazı kesimleri tarafından ise estetik bulunmuyordu. O dönemde ucube olarak niteleyenler dahi olmuştu. Etrafına yapılan Türk Bayraklı kaplama ile estetik problemi de çözülmüş ve herkesin beğendiği bir değer haline gelmişti. Geceleri görsel bir şölen eşliğinde müzik dinletisinin yapıldığı platform, İÇDAŞ tarafından Karabiga’ya götürüldü, su perdesinin burada bakımının yapılacağı öğrenilirken bakımın ardından tekrar Çanakkale’ye getirilip getirilmeyeceği ise bilinmiyor. Aldığım duyumlara göre Su Perdesi geri dönmeyecek, gerekçe olarak ise Çanakkale Belediyesinin Su Perdesine sahip çıkmaması olarak gösteriliyor. Öyle ki Su Perdesinin elektrik parasını Ticaret ve Sanayi Odası ödüyor. Bakımı dahil her türlü masrafı bize ait olsun diyen belediyeler ise kuyruğa girmiş durumda. Bakalım Çanakkale Belediyesi ne yapacak?