CHP’li belediyeler ile AK Partili Belediyeler muhteşem bir iş birliğiyle çevre ve ekonomiye katkı sağlayan çok güzel bir iş yapıyorlar. Hani derler ya birlikten dirlik doğar tam olarak böyle bir şey… Hadi başlayalım.
Çanakkale Belediyesi, Lapseki Belediyesi, Kepez Belediyesi, Umurbey Belediyesi ve Çardak Belediyesi ile İl Özel İdaresi atıklarının depolanması için ortak hareket ederek Çanakkale Katı Atık Birliğini kurdular. CHP’li ve AK Partili belediyeler adeta sırt sırta verdiler. Amaç birlikte harekete ederek kaynakların daha verimli kullanılmasıydı. Bu amaç doğrultusuna kurulan birlik çöp depolama alanı için bir proje hazırladı ve projeyi Avrupa Birliği finanse etti. AB’den bu alanda finansmanı alan ilk il olduk. Bu birliktelik ve profesyonel işletme modelinin sayısız faydası oldu.
Alanında uzman olan farklı ülkeler de iş yapan SUEZ firmasıyla ile anlaşma imzalandı. SUEZ öncelikle çöpleri topluyor, ayrıştırıyor. Bertaraf süreçlerinde de sızıntı suyu arıtma, kompost tesisi, depolama sahasının iyileştirilmesi, alandan çıkan gazın enerji tesisine verilerek enerji üretilmesi ile ilgili çalışmaları yapıyor. Tesiste ayrıştırma sonucu elde edilen maddeler Geri Dönüşüm Firmalarına, Alternatif Yakıt ise Çimento Fabrikalarına satılarak gelir elde ediliyor elde edilen enerjiden ÇAKAP üyesi olan belediyeler de payını alıyor. Ayrıca çöp toplama araçlarının, kamyonlarının yenilenmesi, ekipmanların yenilenmesi gibi birçok yatırımı da bu firma yapıyor. Böylelikle hem toplama sisteminde bir bütünlük sağlanmış oluyor hem de çok büyük tasarruf sağlanıyor.
Eskiden tüm belediyeler çöp depolama alanına götürdükleri atıkların sadece yüzde 8'ini ayrıştırabiliyordu. Şimdilerde ise bu oran yüzde 65’e çıktı. Eskiden çöplerin yüzde 92’si çöp depolama alanında depolanıyor bu da kapasitenin çabuk tüketilmesine neden oluyordu. Şimdi ise bu oran yüzde 92’den yüzde 35’e indi. Bunun neticesinden ise çöp depolama alanın kullanım süresi 20 yıl daha arttı.
ÇAKAP modeli önümüzdeki yıllarda kaynakların verimli kullanılması ve yatırımların kalitesi ve çapının büyümesi açısından çok başarılı bir model olacak. Sadece bu denli iş birlikler için değil kültür sanat başta olmak üzere birçok yatırım çeşitli kurum ve kuruluşların bir araya gelmesiyle yapılacak, belediyeler, üniversite, oda ve borsalar başı çekecek. Bu anlamda güzel bir örneği paylaşmak isterim. Çanakkale zeytinyağı, meyve sebzede çok büyük ihracatlar yapıyor. Fakat ihracata giden ürünlerin laboratuvar testleri Aydın ve Bursa’da yapılıyor. Bu konuyla ilgili olarak Çanakkale Ticaret Borsası, üniversite ve Tarım İl Müdürlüğüyle yetkilileri bir araya geldiler. İlin laboratuvar altyapısının geliştirilmesi ve ortak kullanılması için adımlar atmak için bir çalışma başlattılar. Borsa başkanı Kaya Üzen; “kurumlar olarak bir araya geldik. Dedik ki makine ve insan gücümüzü birlikte kullanalım, kimin elinde ne varsa envanterini çıkarsın eksiğimizi fazlamızı görelim ve buna göre yatırımlarımızı ortak yapalım.”
Bu birliktelik neyi mi getirir üretici ihracat ürününü Aydın’a, Bursa’ya götürmek zorunda kalmaz. İşini hemen Çanakkale’de halleder malını yükler ticaretini yapar. Çok güzel hareketler bunlar…