Kerem İriç
Köşe Yazarı
Kerem İriç
 

Çanakkale Belediyesi'nin Kanserle Mücadele Projesi: Ücretsiz Aşı Uygulaması

Son günlerde Çanakkale Belediyesinin hayata geçirmiş olduğu bir proje beni mutlu etti detaylarını sizlerle paylaşmak isterim. Çanakkale Belediyesi ve 18 Mart Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttüğü bir proje kapsamında, 15-25 yaş arası, Çanakkale Merkez'de ikamet eden ve sosyal yardım alan genç kızlara ve kadınlara ücretsiz HPV aşısı uygulanacak.  Rahim Ağzı Kanserinin Tehlikesi Rahim ağzı kanseri, dünya genelinde kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her yıl 570.000'den fazla yeni rahim ağzı kanseri vakası teşhis ediliyor ve 311.000 kadın bu hastalıktan hayatını kaybediyor. Neyse ki rahim ağzı kanseri, erken teşhis ve önlem ile önlenebilir bir kanser türü. Bu noktada HPV aşısı, en etkili korunma yöntemlerinden biri olarak öne çıkıyor. HPV aşısı, rahim ağzı kanserine neden olan Human Papilloma Virus'a (HPV) karşı bağışıklık kazandırıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), HPV aşısının tüm kız çocuklarına rutin olarak uygulanmasını önermektedir.  Maalesef en az 2 veya 3 doz halinde uygulanması gereken ve bir dozu 2 bin lira olan bu aşıyı devlet karşılamıyor. HPV aşısı aşı takvimine alınmalıdır, kanser tedavi giderleri yanında aşı maliyeti çok daha azdır. Projenin Detayları Çanakkale Belediyesi ve 18 Mart Üniversitesi'nin hayata geçirdiği proje ile 15-25 yaş arası, Çanakkale Merkez'de ikamet eden ve sosyal yardım alan genç kızlara ve kadınlara ücretsiz HPV aşısı uygulanacak. Aşılar, 18 Mart Üniversitesi Hastanesi'nde uzman hekimler tarafından uygulanacak. Aşıların temini ve uygulama masrafları Çanakkale Belediyesi tarafından karşılanacak. Aşı sonrası gerekli sağlık kontrolleri de 18 Mart Üniversitesi Hastanesi tarafından sağlanacak. Bu proje sadece ücretsiz aşı uygulamakla sınırlı değil. Farkındalık yaratmak için üniversite ile birlikte eğitim çalışmaları da yapılacak. Bu sayede hedef kitleye HPV aşısı ve rahim ağzı kanseri hakkında bilgi verilecek. Çanakkale Belediyesi ve 18 Mart Üniversitesi'nin hayata geçirdiği bu proje, dezavantajlı gruplarda HPV aşısına erişimi sağlayarak, rahim ağzı kanserine karşı korunmaya katkıda bulunmayı amaçlıyor. Bu sayede birçok kadının hayatı kurtarılabilir ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri sağlanabilir. Bu proje, İstanbul, Ankara, Muğla ve Çanakkale belediyeleri tarafından uygulanıyor ve tüm Türkiye için önemli bir örnek teşkil ediyor. Umarım diğer il ve ilçelerde de benzer projeler hayata geçirilir ve daha fazla kadına HPV aşısına erişim imkanı sağlanır. Başvurular 9 Ağustos'a kadar devam edecek ve aşı uygulamaları 2 Eylül'de başlayacak.  Dipnot; HPV aşısı kimleri tarafından bir damgalama unsuru olarak kullanılıyor. Sadece cinsellikle bulaşan bir hastalığın aşısıymış gibi lanse edildiği sürece sağlığı için yaptırmak isteyen herkes damgalanacak, bir tabuya dönüşecek, buna alet olmamak gerekiyor. HPV Aşı Uygulaması Başvurusu için TIKLAYINIZ
Ekleme Tarihi: 19 Temmuz 2024 - Cuma

Çanakkale Belediyesi'nin Kanserle Mücadele Projesi: Ücretsiz Aşı Uygulaması

Son günlerde Çanakkale Belediyesinin hayata geçirmiş olduğu bir proje beni mutlu etti detaylarını sizlerle paylaşmak isterim. Çanakkale Belediyesi ve 18 Mart Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttüğü bir proje kapsamında, 15-25 yaş arası, Çanakkale Merkez'de ikamet eden ve sosyal yardım alan genç kızlara ve kadınlara ücretsiz HPV aşısı uygulanacak. 

Rahim Ağzı Kanserinin Tehlikesi

Rahim ağzı kanseri, dünya genelinde kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her yıl 570.000'den fazla yeni rahim ağzı kanseri vakası teşhis ediliyor ve 311.000 kadın bu hastalıktan hayatını kaybediyor.

Neyse ki rahim ağzı kanseri, erken teşhis ve önlem ile önlenebilir bir kanser türü. Bu noktada HPV aşısı, en etkili korunma yöntemlerinden biri olarak öne çıkıyor. HPV aşısı, rahim ağzı kanserine neden olan Human Papilloma Virus'a (HPV) karşı bağışıklık kazandırıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), HPV aşısının tüm kız çocuklarına rutin olarak uygulanmasını önermektedir. 

Maalesef en az 2 veya 3 doz halinde uygulanması gereken ve bir dozu 2 bin lira olan bu aşıyı devlet karşılamıyor. HPV aşısı aşı takvimine alınmalıdır, kanser tedavi giderleri yanında aşı maliyeti çok daha azdır.

Projenin Detayları

Çanakkale Belediyesi ve 18 Mart Üniversitesi'nin hayata geçirdiği proje ile 15-25 yaş arası, Çanakkale Merkez'de ikamet eden ve sosyal yardım alan genç kızlara ve kadınlara ücretsiz HPV aşısı uygulanacak. Aşılar, 18 Mart Üniversitesi Hastanesi'nde uzman hekimler tarafından uygulanacak. Aşıların temini ve uygulama masrafları Çanakkale Belediyesi tarafından karşılanacak. Aşı sonrası gerekli sağlık kontrolleri de 18 Mart Üniversitesi Hastanesi tarafından sağlanacak.

Bu proje sadece ücretsiz aşı uygulamakla sınırlı değil. Farkındalık yaratmak için üniversite ile birlikte eğitim çalışmaları da yapılacak. Bu sayede hedef kitleye HPV aşısı ve rahim ağzı kanseri hakkında bilgi verilecek.

Çanakkale Belediyesi ve 18 Mart Üniversitesi'nin hayata geçirdiği bu proje, dezavantajlı gruplarda HPV aşısına erişimi sağlayarak, rahim ağzı kanserine karşı korunmaya katkıda bulunmayı amaçlıyor. Bu sayede birçok kadının hayatı kurtarılabilir ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri sağlanabilir. Bu proje, İstanbul, Ankara, Muğla ve Çanakkale belediyeleri tarafından uygulanıyor ve tüm Türkiye için önemli bir örnek teşkil ediyor. Umarım diğer il ve ilçelerde de benzer projeler hayata geçirilir ve daha fazla kadına HPV aşısına erişim imkanı sağlanır.

Başvurular 9 Ağustos'a kadar devam edecek ve aşı uygulamaları 2 Eylül'de başlayacak. 

Dipnot; HPV aşısı kimleri tarafından bir damgalama unsuru olarak kullanılıyor. Sadece cinsellikle bulaşan bir hastalığın aşısıymış gibi lanse edildiği sürece sağlığı için yaptırmak isteyen herkes damgalanacak, bir tabuya dönüşecek, buna alet olmamak gerekiyor.

HPV Aşı Uygulaması Başvurusu için TIKLAYINIZ

Yazıya ifade bırak !