Çanakkale Belediyesinin 2023 yılı ücret tarifelerinin görüşüldüğü Kasım ayı meclis toplantısında ulaşım, su, tapu harcı, mezar yeri ücreti gibi birçok kalemde zam kararı alındı. Bu kararlar içinde dikkat çeken ve “magazin” konusu olan mezar yeri ücretlerine yapılan zam oldu; “Birinci sınıf mezar yeri 2700 TL’den 4000 TL’ye çıkartıldı. Mezarlık bölgesi ikinci sınıf mezar yeri defin sırasında tek kişilik mezar yeri 800 TL’den 1500 TL’ye çıkartıldı. Defin öncesinde ise tek kişilik mezar yeri 1800 TL’den 3000 TL’ye çıkartıldı.”
Öncelikle şunu belirteyim de herkes rahatlasın bir yakınınız öldüğünde mezarlıkta belediyenin belirlediği yere cenazenizi defnederseniz herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Ama bütün aile bir arada olalım 10 kişilik bir yer alalım yan yana yatalım, deniz manzaralı olsun, şu söğüt ağacının altı olsun diyorsanız ödemeniz gereken rakamlar yukarda yazıyor.
Bir dipnot rakamları kıyaslamak için bize benzer bir belediyede bu ücretler ne kadar diye baktım; Yalova Belediyesi, birinci sınıf mezar yeri 7 bin lira ikinci sınıf mezar yeri 3 bin lira birkaç belediyeye daha baktım benzer fiyatlar.
AK Parti grubu yapılan zammı eleştirince Başkan Ülgür Gökhan bir espiri yaptı;
“Ölme abi.. Ölme o zaman abi.. Köye gömelim seni. Dinimiz müsaade etse hemen fırını kuracağım ama dinimiz müsaade etmiyor…” dedi ve salonda gülüşmeler yaşandı. Meclis toplantısını ben de izledim açıkçası ben de gülümsedim.
Vay arkadaş sen misin bunu diyen… Ülgür Gökhan’ı yakmak için bir kıvılcım bekleyen bazı yayın kuruluşları defe koydu çaldı adamı resmen. Son olarak da AK Parti Merkez İlçe Başkanı Aynur Tuna Yavaş yazılı bir basın açıklaması yaptı.
“AZ KALDI BU HALK SİZİ SEÇİM SANDIKLARINDA YAKACAK!” dedi. “BU DÜNYA BİTTİ AHİRETE DE EL ATMIŞSINIZ!” dedi. “ANCAK YAKMAYI BİLİRSİNİZ, YAPMAYI DEĞİL!” dedi. Aynı açıklamada “PKK/PYD terör örgütü diyemiyorsunuz” dedi, “CHP’de; HDP ve PKK seviciliğinizi ne yazık ki çıplak gözle görüyoruz…” dedi. Son olarak da “Çanakkale halkı ve bu vatan evlatları sizin YAKALIM sözlerinizin ne anlama geldiğini biliyor ve anlıyor” dedi.
Büyük harfler, ünlemler havada uçuştu. Aynur hanımcım ne yapıyorsunuz sakin bu mevzu bu kadar büyütülecek bir mevzu değil. Bütün cephaneyi bu şekilde harcamanızı gerektirecek bir durum yok. Bir anda neden böyle yükseldiniz anlayamadım. En son çay kahve muhabbetimizin üzerinden neredeyse bir ay geçti acil bir kahve molası verelim arkadaşım.
Mezarlık konusu hazır açılmışken eleştirecek şeyler yok mu elbette ki var bunların gündem yapılması gerekir diye düşünüyorum.
Halen daha bir mahallelerimizde taziye evlerimiz yok, şehirdeki iki mezarlık bölgesinde de adam akıllı abdest alacak, insanların kapalı alanda bekleyeceği bir salon yok. Her cenaze sonrası bazı belediyelerin yaptığı gibi yemek, çay işlerini halledecek bir düzen yok. (Bu yemek muhabbetini maalesef çok eleştiriyorum cenaze sahipleri acılarını bırakıp gelenlere yemek ikram derdine düşüyorlar. Bu konuda geçtiğimiz günlerde Aksaray Valiliği çok güzel bir adım attı. “Taziye evinde yemek vermek caiz değil” dedi ve Aksaray'da cenaze yemekleri yasaklandı.”
Hazır gündemimiz mezarlık bu konuda da birkaç şey söylemek gerek.
Arabistan’da ve genellikle Körfez ülkelerinde mezarlara değer verilmez. Ölü gömülür, üstü düzlenir. Kabirler üç yıl sonra açılıp oraya yeni bir cenazeler gömülür. Yani bizde ki gibi mezarlıklar göremezsiniz. Diğer İslâm ülkelerinde özellikle İran ve Irak’ta bizden daha çok kabre, kabristana önem verilir. İşin aslına bakarsanız mezarın üstünü toprakla örtmek ve toprağı biraz tümsek yapmak, belli olması için de başına bir ağaç parçası veya basit bir taş dikmek yeterlidir. Bizde yapılanlar ise doğru değildir. Nerede ise her mezar, anıt mezara dönüşüyor. Mezarları böyle mermerle kaplatmak, bunun için büyük masraflar yapmak israftır, günahtır. Ayrıca ölüye hiçbir yarar sağlamaz. Açıkçası ölüm sonrasında yapılanlar cenaze namazı, defin işlemleri dini ritüellerden ibarettir. Dinlerin ve inanışların bu konuda bir birliği yoktur ama açıkçası bir tercih yapmam gerekirse “yandım bittim kül oldum!” yöntemi tercihim olurdu…