Kerem İriç
Köşe Yazarı
Kerem İriç
 

100 Gün Geçti, Somut Adım Atılmadı, Toplu Taşıma Sorunları Çözümsüz

Kooperatifin Sadece Vergi Borcu 50 Milyonu Aşmış Durumda Biliyorsunuz topluma taşıma hizmetinin yüzde 80’i belediye denetimli hissedarların olduğu kooperatif tarafından, yüzde 20’si ise doğrudan belediye tarafından sağlanıyor. Belediye ayrıca her ay kooperatife yaklaşık 2 milyon liralık bir destek de sağlıyor. Çanakkale’nin küçük bir şehir olmasının avantajıyla az kilometre yapan ve aslında kârlı olan bu sistem her ay milyonlarca zarar ediyor öyle ki kooperatifin sadece vergi borcu 50 milyonu aşmış durumda. Her ay akaryakıt firmasına geç ödeme yapıldığı için yüz binlerce lira faiz ödüyor. 7-10 yıl arasında yenileriyle değiştirilmesi zorunlu olan araçlar “kötü durumdayız, idare edin” denilerek değiştirilmiyor. Yetersiz sefer sayıları ve neredeyse hurda durumundaki araçlarla yapılan balık istifi gibi taşımalar, vatandaşları zorluyor; birçok aracın kliması bile çalışmıyor. Yüzde 50 Zam İle Tam 25, Öğrenci 17 TL Oldu  Bu durum karşısında, temmuz ayı belediye meclisinde toplu taşıma ücretlerine yüzde 50 zam yapıldı. Tam bilet ücreti 25 TL, öğrenci bileti ise 17 TL olarak belirlendi. Bu zamma, İYİ Parti ve AK Parti karşı çıktı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Av. Emirhan Şahbaz, ülkenin ekonomik gerçeklerini göz önünde bulundurarak, yapılan zammın bir sonuç olduğunu söyledi. Ancak, “Çanakkale'ye zam değil, çözüm gerek” diyerek duruma tepki gösterdi. Vatandaşı Kötü Hizmete Mahkum Ediyoruz Şahbaz, “zam yapılacaksa da bu toplu taşıma hizmetlerinde bir iyileştirmeye gidilir, bu hizmetlere bir yenisi eklenir ya da mevcut bozuk olan hizmet düzeltilir buna istinaden de bir ücret artışı yapılır. Vatandaşımız bununla zaten anlayışla karşılar. Ancak biz hem kötü hizmet veriyoruz hem vatandaşı kötü hizmete mahkum ediyoruz, hem de bu kötü hizmete daha fazla ücret ödemelerini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.  100 Geçti Somut Bir Adım Atılmadı Çanakkale’nin en büyük 3 sorunu arasında birinci sırada yer alan toplu taşımayla ilgili kendi adayları Burak Kunt’un vatandaştan destek gören elektrikli araç ve tramvay projeleri açıkladığını belirten Şahbaz, Muharrem Erkek’in ise herhangi bir proje açıklamadığını göreve gelmesinin üzerinden 100 gün geçmesine rağmen bu soruna dair halen daha somut bir adım atmadığını da eleştirdi. Şahbaz’ın eleştirilerine ise meclisi yöneten başkanvekili Bülent Şarlan “Ulaşımda Sorunları Biliyoruz ve Çözmeye Çalışıyoruz” bize destek olun önümüzdeki günlerde somut adımlar atacağımızı göreceksiniz diyerek cevap verdi.  Belediye Ulaşımı Kendi Uhdesine Almalı Vatandaş, şoför, otobüs sahibi, belediye tüm paydaşlar toplu taşıma sisteminden şikayetçi, kangren olmuş bir parmağı pansumanla iyileştiremezsiniz kesip atmanız gerekir. Yapılması gereken belediyenin 3 yıllık bir takvimle mal sahiplerini mağdur etmeyecek bir anlaşmayla kooperatifin hisselerini devralarak ulaşımı tamamen kendi uhdesinde almasıdır.  
Ekleme Tarihi: 06 Temmuz 2024 - Cumartesi

100 Gün Geçti, Somut Adım Atılmadı, Toplu Taşıma Sorunları Çözümsüz

Kooperatifin Sadece Vergi Borcu 50 Milyonu Aşmış Durumda

Biliyorsunuz topluma taşıma hizmetinin yüzde 80’i belediye denetimli hissedarların olduğu kooperatif tarafından, yüzde 20’si ise doğrudan belediye tarafından sağlanıyor. Belediye ayrıca her ay kooperatife yaklaşık 2 milyon liralık bir destek de sağlıyor. Çanakkale’nin küçük bir şehir olmasının avantajıyla az kilometre yapan ve aslında kârlı olan bu sistem her ay milyonlarca zarar ediyor öyle ki kooperatifin sadece vergi borcu 50 milyonu aşmış durumda. Her ay akaryakıt firmasına geç ödeme yapıldığı için yüz binlerce lira faiz ödüyor. 7-10 yıl arasında yenileriyle değiştirilmesi zorunlu olan araçlar “kötü durumdayız, idare edin” denilerek değiştirilmiyor. Yetersiz sefer sayıları ve neredeyse hurda durumundaki araçlarla yapılan balık istifi gibi taşımalar, vatandaşları zorluyor; birçok aracın kliması bile çalışmıyor.

Yüzde 50 Zam İle Tam 25, Öğrenci 17 TL Oldu 

Bu durum karşısında, temmuz ayı belediye meclisinde toplu taşıma ücretlerine yüzde 50 zam yapıldı. Tam bilet ücreti 25 TL, öğrenci bileti ise 17 TL olarak belirlendi. Bu zamma, İYİ Parti ve AK Parti karşı çıktı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Av. Emirhan Şahbaz, ülkenin ekonomik gerçeklerini göz önünde bulundurarak, yapılan zammın bir sonuç olduğunu söyledi. Ancak, “Çanakkale'ye zam değil, çözüm gerek” diyerek duruma tepki gösterdi.

Vatandaşı Kötü Hizmete Mahkum Ediyoruz

Şahbaz, “zam yapılacaksa da bu toplu taşıma hizmetlerinde bir iyileştirmeye gidilir, bu hizmetlere bir yenisi eklenir ya da mevcut bozuk olan hizmet düzeltilir buna istinaden de bir ücret artışı yapılır. Vatandaşımız bununla zaten anlayışla karşılar. Ancak biz hem kötü hizmet veriyoruz hem vatandaşı kötü hizmete mahkum ediyoruz, hem de bu kötü hizmete daha fazla ücret ödemelerini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

100 Geçti Somut Bir Adım Atılmadı

Çanakkale’nin en büyük 3 sorunu arasında birinci sırada yer alan toplu taşımayla ilgili kendi adayları Burak Kunt’un vatandaştan destek gören elektrikli araç ve tramvay projeleri açıkladığını belirten Şahbaz, Muharrem Erkek’in ise herhangi bir proje açıklamadığını göreve gelmesinin üzerinden 100 gün geçmesine rağmen bu soruna dair halen daha somut bir adım atmadığını da eleştirdi. Şahbaz’ın eleştirilerine ise meclisi yöneten başkanvekili Bülent Şarlan “Ulaşımda Sorunları Biliyoruz ve Çözmeye Çalışıyoruz” bize destek olun önümüzdeki günlerde somut adımlar atacağımızı göreceksiniz diyerek cevap verdi. 

Belediye Ulaşımı Kendi Uhdesine Almalı

Vatandaş, şoför, otobüs sahibi, belediye tüm paydaşlar toplu taşıma sisteminden şikayetçi, kangren olmuş bir parmağı pansumanla iyileştiremezsiniz kesip atmanız gerekir. Yapılması gereken belediyenin 3 yıllık bir takvimle mal sahiplerini mağdur etmeyecek bir anlaşmayla kooperatifin hisselerini devralarak ulaşımı tamamen kendi uhdesinde almasıdır.  

Yazıya ifade bırak !