Tarihi Alanda Tören Hazırlıkları Başladı
"2021 yılı İstiklal Marşı Yılı"
2021 yılı Türkiye Büyük Millet Meclisimizin kararı ile "İstiklal Marşı Yılı" olarak ilan edildiği belirtilen açıklamada; "İstiklal mücadelemizin biri silahla diğeri kalemle gerçekleşmiştir. Biri bu toprağın yiğitlerinin, bedenlerini siper ederek savundukları zafer, bir diğeri ise Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından altın harflerle yazılan İstiklal Marşımızdır. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca yürütülen "18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi"nin 106. Yıl dönümü anma programı, ilgili bakanlıkların, kamu kurum ve kuruluşların iş birliğinde 18 Mart 2021 tarihinde gerçekleştirilecektir" denildi.
"1 dakikalık kamu spotu"
Açıklamada; "Mehmetçik`in hatırasının, inancının, cesaretinin, azminin, manevi mirasının, milli birlik ve beraberliğin harcı olan Çanakkale Zaferi`ni kazandıran yüksek ruhun kuşaktan kuşağa yaşatılması adına düzenlenecek törenlere ait bilgi, belge, tasarım ve görsel birliğin sağlanması amacıyla kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri arasında koordinasyonun gerçekleştirilmesi amacıyla talep edilen materyallere Tarihi Alan Başkanlığı tarafından açılan "www.18martetkinlikleri.com" sitesinden yüksek çözünürlüklü olarak erişim sağlanacaktır. "İstiklalden İstikbale Çanakkale" adı altında hazırlanan 1 dakikalık kamu spotu, televizyon kanallarında hafta etkinlikleri kapsamında gösterilecektir" ifadelerine yer verildi.
"Hazırlıklar başladı"
Tören hazırlıklarının başladığı belirtilen açıklamada; "18 Mart`a yaklaştığımız bu süreçte ise tören hazırlıkları kapsamında Şehitler Abidesi`nde bulunan rölyefte rötüş ve temizlik çalışması yapılıyor. Şehitler Abidesi`nin tavanında bulunan Türk Bayrağı`nın temizliği ve kontrolleri ile Şehitler Abidesi`ndeki bulunan 78 metrelik bayrak direğinin bakımları özel olarak getirilen 105 metrelik vinç ile Tarihi Alan Başkanlığı özel ekiplerince gerçekleştiriliyor. Tören alanı Türk bayrakları ile donatıldı. Abide Bölgesi ve Morto Koyu`nda bulunan helikopter pistleri etrafının iniş ve kalkışta tehlike yaratmaması adına diri örtü temizliği ile Çanakkale Şehitler Abidesi`ne ulaşan alternatif yollarda yol kenarı diri örtü temizliğinin bu hafta tamamlanması planlanıyor. Sembolik mezarlıkların temizliği ve bakımları yapıldı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı`ndan yapılan açıklamada ise temsili şehitliklerin üzerine 6000 adet kırmızı şakayık, 4000 adet beyaz şakayık olmak üzere toplamda 10000 adet şakayık dikimine 13 mart cumartesi günü başlanacağı, Tören Alanda konuşmaların yapılacağı kürsü yerinin hazırlanması, ses ve görüntü sistemlerinin ve platformların kurulumunun ise 17 mart günü tamamlanmasıyla birlikte Şehitler Abidesi, perşembe günü düzenlenecek olan 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi`nin 106`üncü yıl dönümü törenleri için hazır hale geleceği ifade edildi. Tarihi Alan`da koronavirüse karşı önlem kapsamında dezenfeksiyon çalışmaları ise rutin olarak sürmekte olup, dezenfekte işlemi, tören gününe kadar özel kıyafet giyen ekipler tarafından her gün yapılacak. Tören günü ise alana gelenler, termal kameradan geçirilecek. Ayrıca el antiseptikleri dağıtılacak. Öte yandan, Tarihi Yarımada`daki şehitlikler ile müzelerde de tören öncesi ve sonrasında dezenfeksiyon çalışmalarına devam edilecek" denildi.