Mehmet Akif’in Çilesi

Malum, Mehmet Akif Ersoy tarihimizin en önemli şairlerinden, İstiklal marşımızın müellifi… Kendisine ‘milli şair’ de deniyor. Üstelik Akif’in Çanakkale ile bağlantısı pek çok… Bir kere dillere destan Çanakkale Şehitlerine adlı şiirin ölümsüz şairi… Ayrıca kendisi bir dönem Biga milletvekilliği yapmış bir isim. Bayramiç’te bir süre ikamet ettiği bir ev de var… Kısacası Akif’in heykelini Çanakkale’de nereye dikseniz kimse yadırgamaz…

İşte bu düşüncelerle İl Kültür Müdürlüğü bir Mehmet Akif Ersoy heykeli yaptırıyor. Parası ödeniyor, heykel tamamlanıyor. Doğal olarak valilik heykele şehrin bilinen yerlerinden birini arıyor. Bunun için Çanakkale Belediyesi ile görüşülüyor ve Saat Kulesi’nin bulunduğu bölge talep ediliyor… Yanıt olumsuz geliyor… İskele Meydanı deniyor, “olmaz” cevabı alınıyor…

Cumhuriyet Meydanı’nı istiyor valilik, cevap yine olumsuz. Koca Çanakkale’de Mehmet Akif heykeline bir yer bulunamıyor… O meydan bu meydan derken heykel depolarda, kıyıda köşede hakarete uğrarcasına duruyor… Çanakkale Belediyesi kentin hiçbir meydanına Mehmet Akif heykelini diktirmeyeceğini gösteriyor. Her birinde anlamsız bir gerekçe uyduranlar belli ki Çanakkale sokaklarında Akif’i görmek istemiyorlar…

Yaşanacakları önceden tahmin eden Üniversite valiliğe birkaç kez ricacı oluyor, “verin o heykeli biz kullanalım, binlerce öğrencimizi milli şairimizle buluşturalım” diyor, ama o da olmuyor. En sonunda Kültür ve Turizm bakanlığı işi eski il müdürüne kızacak, hatta inceleme başlatacak bir noktaya götürüyor. “Sen yerini belirlemeden neden heykel yaptırdın” deniyor. Olan bitenden habersiz olan Bakanlık Çanakkale’de Mehmet Akif heykelinin istenmeyeceğini belli ki düşünemiyor…

Üniversite ise kendi Mehmet Akif Ersoy Heykeli’ni 2012 yılında tamamlıyor ve görkemli bir açılışla hizmete sunuyor… Terzioğlu Yerleşkesi’ne çıkacak olursanız, Akif’in şiir yazar haldeki muhteşem heykelini Şehitliği temaşa ederken bulursunuz. Üstelik bu heykel Mehmet Akif heykelleri içinde en büyüğü, Akif’e en çok benzeyeni…

Üniversite bununla da yetinmiyor, tutuyor bir de Çanakkale Savaşları’nın kahraman kadınlarından, Türkiye’nin ilk hemşiresi Safiye Hüseyin Elbi’nin heykelini yaptırıp 2013’de kampüse diktiriyor…

Geçenlerde Belediye başkanı Gökhan şehirde Çanakkale Savaşları’nı hatırlatır semboller istemediklerini ilan etti ve şehrin ortasındaki toptan utandıklarını ifade etti… Şehrin sokaklarına baktığınızda o top dışında şehitlerimizi hatırlatacak hiçbir anıt veya heykelin olmadığını görür ve şaşırırsınız… İşte Mehmet Akif Ersoy’a yapılan eziyet bu anlayışın bir sonucudur, kimse şaşırmasın…