Kadın Çiftçilere Modern Zeytincilik Eğitimi
Tarım ve Orman Bakanlığı, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının 2021 Yılı Kadın Çiftçiler Tarımsal Yenilikler İle Buluşuyor Projesi kapsamında; Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İzmir Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'nce ortaklaşa yürütülen "Kadın Çiftçilerde Modern Zeytincilikte Yetiştirme Tekniklerinin Yaygınlaştırılması" projesi kapsamında; Çanakkale Merkez Dümrek, Bayramiç Pıtıreli köyleri ile Ezine Geyikli beldesinde kadın çiftçilerin katıldığı iki aşamalı eğitim toplantısı düzenlendi.
Eğitimlerde üreticilere zeytin yetiştiriciliği, fidan dikimi, dikim aralıkları, analiz için toprak ve yaprak örneğinin alınması, zeytinde sulama, budama, zeytin hastalık ve zararlıları, hasat ve zeytin işleme teknikleri konularında Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden Ziraat Yüksek Mühendisi Özgül Uçar, İzmir Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'nden konu uzmanları Dr. Ayşe Deliboran ile Dr. Meltem Ayaz tarafından sunum yapıldı. Sunumun ardından kadın üreticilere uygulamalı eğitim verildi. Eğitimlere Dümrek köyünden 22, Geyikli Beldesinden 20, Pıtıreli köyünden 43 olmak üzere toplam 85 kadın çiftçi katıldı. Eğitimlere katılan kadın çiftçilere katılım belgesi ve hediye olarak zeytin silkme filesi verildi.
Sertifikalar Törenle Verildi
Projesi kapsamında; Çanakkale Merkez Dümrek, Bayramiç Pıtıreli köyleri ile Ezine Geyikli beldesinde iki aşamada düzenlenen Zeytin Yetiştiriciliği ve Zeytin İşleme Teknikleri konusunda eğitime katılan toplan 84 kadın çiftçiye katılım belgeleri düzenlenen törenle verildi.
Törene Ezine Kaymakamı Yunus Kızılgüneş, Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş'ın eşleri Songül Aktaş, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga, Bayramiç İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Çobanoğlu, İl Genel Meclisi Üyeleri, Siyasi Parti İlçe Başkanları, Köy Muhtarları, Kooperatif Başkanları ve çok sayıda üretici katıldı.
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ törende yaptığı konuşmasında; “Çanakkale 115 farklı ürünün üretildiği Türkiye tarımının lokomotif illerinin başında yer almaktadır. Bu 115 ürünün içinde zeytinin; Çanakkale İçin, Bayramiç İçin, Pıtıreli için ayrı bir önemi vardır. Zeytin; Salamura zeytininden-zeytinyağına, kolonyasından sabununa, çayından-kremine birçok ürünün üretilebildiği bir meyvedir zeytin. Çanakkale de 326 bin dekarlık alanı, Zeytin alanları kaplamakta bu alanların 40 bin dekarı % 12'lik kısmı Bayramiç'te yer almaktadır. İlimizde yıllara göre değişmekle birlikte 120 ile 160 bin ton arasında zeytin üretilmekte. Yine yıllara göre değişmekle birlikte 28 ile 33 bin ton arasında zeytinyağı üretilmekte ve bu yağın % 10-12 si Bayramiç'te üretilmektedir. Bayramiç'te; Bayramiç Zeytinyağına Coğrafi işaret tescili alınması ile başlanılan çalışmaları sonuçlanmak üzere, bu çalışmaları Modern Zeytincilikte Yetiştirme ve İşleme Teknikleri eğitimi ile süslemek istedik. Çok yakın bir zamanda, birkaç hafta içinde Bayramiç Zeytinyağımız Coğrafi İşaret Tescili alacak. Katılım belgelerini vereceğimiz Modern Zeytincilikte Yetiştirme ve İşleme Teknikleri eğitimi projemizin hazırlanmasında İzmir depreminde aramızdan ayrılan Ziraat Yüksek Mühendisi Fatma Öztemel Öztürk hanımın emeği çok fazladır. Onu da bu vesile ile rahmetle anıyoruz. Eğitimlere katılan tüm kadın çiftçilerimize katılımlarından dolayı teşekkür ederim” dedi. Eğitime Katılan kadın çiftçilere katılım belgeleri ve hediye olarak da zeytin silkme filesi verilmesi ile tören sona erdi.