İLÇELERDE CİDDİ ANLAMDA BİR PROBLEMİMİZ VAR

ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, son dönemde Çanakkale’deki vaka artışı hakkında yaptığı açıklamada tedbirlerin uygulanması yönünde uyarıda bulundu. Şener, değerlendirmesinde öncelikle Çanakkale’nin durumundan bahsederek, “Çanakkale için Sağlık Bakanlığının açıkladığı verilere göre Çanakkale ‘çok yüksek riskli’ kategoride. 100 binde 100’ün üstü bildiğiniz üzere çok yüksek riskli il kategorisine giriyor. Geçtiğimiz haftanın verilerine baktığımız zaman, Çanakkale 100 binde 107 oranında. Yani kırmızı il kategorisine girdik. Ben kararların değişeceğini düşünüyorum. Çanakkale diğer çok riskli iller gibi kapanmalar, kapatılmalar yaşayacak gibi duruyor, önümüzdeki Pazartesiden itibaren. Kısıtlamalar virüsün dolaşım hızını azaltmak için yapılıyor. Teknik olarak baktığımızda Çanakkale’nin kırmızıdan birdenbire maviye dönmesi çok zor, kademeli azalma olabilir. Yani kırmızıdan turuncuya turuncudan sarıya ve en son sarıdan maviye dönme gibi bir durum olur. Kapanmalar, kısıtlamalar başladığında biz bunun etkilerini 1 aydan 1 buçuk aydan önce göremeyiz gibi duruyor” ifadelerini kullandı.
“LOKAL PROBLEMLERİ ÇÖZERSEK ÇANAKKALE’DEKİ DÜŞÜŞ HIZLI OLUR”
İlçe bazında değerlendirmede bulunan Şener, “Çanakkale’de il merkezinde ciddi anlamda problem yok. En azından bizim bildiğimiz rakamlara baktığımızda, ilçelerde ciddi anlamda bir problemimiz var. İlçelerde, köylerde insan trafiğini bir türlü engelleyemiyoruz. Oralarda denetimle ilgili kolluk güçlerinin sayısıyla ilgili bazı eksiklikler var. Dolayısıyla daha çok, ağırlıklı olarak benim bildiğim kadarıyla Çanakkale merkezin dışındaki bazı ilçelerde, lokal problemler var. Bu lokal problemleri çözersek Çanakkale’deki düşüş hızlı olur. Ama bunu birdenbire çözmek mümkün değil, çünkü bu vaka artış sorunu da birdenbire olmadı. İnsan hareketleri, insan davranışları merkezde ve ilçelerde çok fazla farklılık gösteriyor. Bu ilçelerdeki insan hareketlerini ve insan davranışını bir nevi vatandaşın inisiyatifine bıraktığınız zaman risk haritasında çok yüksek riskli iller kategorisine girmiş olduk. Ama denetimi sıkılaştırdığınız zaman, bilinçli davranıldığı zaman da Türkiye’nin bazı illerinde maviye dönmüş rakamlar söz konusu olabiliyor. Bu iller de biraz daha şanslı teknik olarak baktığınızda” şeklinde belirtti.
“YATAN HASTA ANLAMINDA KRİTİK HASTA ANLAMINDA BİR YOĞUNLAŞMA VAR”
Dr.Şener, pandemi hastanesindeki son durumu ise şu şekilde aktardı: “Vaka sayıları bu hızla devam ederse ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, daha fazla hastayı kaldırabilir. Çünkü artık Çanakkale’de tek pandemi hastanesi biz değiliz. Salgının en yoğun olduğu zamanlarda çok uzun süre il merkezinde tek pandemi hastanesi olarak çalıştık. Daha sonra Kasım 2020’de itibaren bildiğim kadarıyla Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi de ikinci pandemi hastanesi ilan edildi. Dolayısıyla merkezin yükünü artık iki hastane paylaşıyor. Biga gibi büyük ilçelerde de pandemi hastanesi var. İlçelerde ağırlaşan covid-19 hastaları da bize ağırlıklı olarak gönderiliyor. Bizim yatan hasta anlamında kritik hasta bakımı gereken ağırlaşmış koronavirüs hastalarına doğru kayışımız var. Yani bizim ayaktan gelen ya da ayaktan takip ettiğimiz hasta sayımız düştü. Yatan hasta anlamında kritik hasta anlamında bir yoğunlaşma var. Şu anda bizim kapasitemizin çok çok altındayız yatan hasta anlamında. Hastane doluluk oranında da kapasitemizin altındayız çünkü burada ağırlıklı olarak ilçeler başı çekiyor.”
“AŞILAMAYI YAYGINLAŞTIRDIĞIMIZ KADAR NORMALLEŞMEYE YAKLAŞACAĞIZ”
Aşı uygulamasının devam etmesinin, salgının hızının kesilmesinde çok önemli olduğunu söyleyen Alper Şener, “Çanakkale’de vaka sayısı azalmadı, azalmadığı için aşılamanın da kapsayıcılığının da etkili olduğunu düşünemeyiz teknik olarak baktığımızda. Türkiye’de aşılama anlamında baktığımızda yaklaşık 10 milyon kişiye aşılama yapıldı. Bunun 2 milyonuna da çift doz aşı uygulandı. Nüfusa göre oranladığınızda bu çok düşük bir rakam, yani önümüzde daha çok yol var. İsrail gibi, ABD gibi eyaletler üzerinden çalışan ülkelerde aşılma hızı çok hızlı ilerliyor. Aşılamayı yaptıkça vaka sayısının çok düşeceğini göreceğiz. Bugün mesela İsrail vatandaşlarının yüzde 80’ini neredeyse aşıladı. Şimdi artık çocuk hasta grubuna doğru aşılama takvimi planlanıyor. Dolayısıyla aşılamayı yapan ülkelerde normalleşmeye gidiş başladı. Bizim de hedefimizin o olması gerekiyor, hem ülke bazında hem lokal bazda. Aşılamayı yaygınlaştırdığımız kadar normalleşmeye yaklaşacağız. Çanakkale özelinde aşılarla ilgili tam rakamları bilmiyorum ama kendi sağlık personelimizle ilgili olan kısmını biliyorum. Aşıyı kendi personelimize kendimiz yaptık. Aşı kapsayıcılık oranımız yüzde 90’larda kendi hastanemizde. Dolayısıyla bunun toplumda olması lazım. Bu işin salgın yönetiminde kritik iki önemli noktası var: birincisi aşılama, ikincisi kapanma periyotlarını iyi ayarlama. Salgının şu anda yönetiminde, salgını kontrol altına almakta elimizde başka bir enstrüman yok. Şu an iki önemli enstrümanımız var birisi aşı diğeri maske, mesafe, hijyen ve kapanmalar” diye söyledi.