Şirket Söz Verdi: Asbestli Toprağın Üstü En Az 1 Metre Kapatılacak
Lapseki’ye giderek asbestli toprağın kullanımı ve izinsiz RES inşaatı hakkında bilgi aldı.
Lapseki’nin Çamyurt, Dumanlı ve Beyçayır köyleri istikametinde bulunan asbestli toprağın, izinsiz RES inşaatları için kazılması ve hareket ettirilerek kullanılması gündemi bir süredir Çanakkale İl Genel Meclisi’nde görüşülüyordu. 2011 senesinde bölgede artan ölümlerin 9’da 5’inin kanser vakası olması sebebiyle bir araştırma heyeti gönderilmişti. Sağlık Bakanlığı’na gönderilen numunelerin ardından Lapseki’nin bazı bölümlerinde yol ve bina yapımında kullanılan toprağın asbestli olduğu kanıtlanmıştı. Aradan geçen 10 yılın ardından Rüzgâr Enerji Santrali (RES) tirbünü inşaatı için bir şirketin asbestli toprağı kullandığı fark edildi. İl Genel Meclisi Çevre Sağlık Komisyonu ve Meclis Araştırma Hukuk Komisyonu tarafından hazırlanan rapor ile sürdürülen RES inşaatının zaten imar mevzuatına aykırı olduğu tespit edilmiş ve şirketin ön izin, ruhsat ve imar izni bulunmadığı ortaya çıkarılmıştı. Rapor ve imar izni olmadan inşaat sürdürüldüğü belirlenen alan, İl Genel İdaresi tarafından mühürlenmişti. Mühürlerin kırıldığının ve hukuka aykırı olan projenin devam ettiğinin üstelik de bölgedeki asbestli toprağı kullandığının fark edilmesinin ardından konu tekrar gündeme taşındı.
Şirket Söz Verdi: Asbestli Toprağın Üstü En Az 1 Metre Kapatılacak
Gelişmeler hakkında bilgi veren Dumanlı Köyü muhtarı Erol Karaduman, RES tirbünü inşaatını sürdüren şirketin yetkilileri ile görüştüklerini ve bu görüşmenin ardından yetkililerin, 15 gün içinde asbestli toprak bulunan alanı kapatacaklarını söylediğini aktardı. Bu konuda söz verildiğini de belirten Karaduman, ”Burada daha önceki yıllarda asbestli toprak çıkmasının ardından bu alan kapatılmış. Şimdi bu alanda yapılan bu çalışma ile asbestli toprak yapılan kazı ve hafriyatta orta çıktı. Bu durumun ortaya çıkmasının ardından konu ile ilgili şirket yetkililerini bilgilendirdiğimizde şirketten bir söz aldık. Asbestli toprağın üstü en az 1 metre fazla ile kapatılacak. Şu an üzerinde bulunduğumuz alana şirket tarafından 15 bin metreküp toprak dökülerek asbestli toprağın çıktığı alan kapatılacak” diyerek son gelişmeleri paylaştı.
Halil Özer: Yakından Takip Ediyoruz
AK Parti Lapseki İl Genel Meclisi Üyesi Halil Özer, söz konusu alanda incelemeler yaptıktan ve şirket yetkilileri ile görüştükten sonra açıklamada bulunarak, “Şu an da Çanakkale İl Genel Meclisi Çevre Komisyonumuz, Köylere Hizmet Götürme Birliği Komisyon üyelerimiz ile birlikte bizlerde bölgeye geldik. Şimdi Dumanlı Köyümüzün merası içerisindeyiz. Bölgede yapılacak olan rüzgâr tirbünleri için açılan yolların kazımı esnasında asbestli toprak ortaya çıktığı tespit edildi. Daha önce 2011 yılında bu bölgede ‘asbestli toprak’ ile ilgili bir çalışma vardı. Biz de Çanakkale İl Genel Meclis üyeleri olarak durumu üzerinde görmek şirket yetkililerinden ve Dumanlı Köyü muhtarından bilgi almak adına bugün bölgeye geldik. Bölgede köy halkımızın zarar görmemesi için elimizden gelen ne varsa yapmaya hazırız. Şirket yetkilileri Dumanlı Köyü muhtarımıza bu konu ile alakalı söz vermişler. Yol açma sırasında yapılan kazıda asbestli toprak çıkan alanı tekrar kapatacaklarını söylemişler. Buradan çıkan toprağı da başka bir alanda kullanmayacaklarını, bu toprağı depo ettiklerini ve daha sonrada bu asbestli toprağı tekrar gömeceklerini söylemişler. Olayın takipçisi olacağız. Vatandaşlarımızın zarar görmemesi adına konuyu hassasiyet ile yakından takip ediyoruz. Ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.
Kanıtlanmış Kanser Vakaları Var
Yenilebilir enerjiye karşı olmadıklarını ancak asbestli olduğunu kanıtlanan bir bölgede hem de hiçbir izin almadan RES inşaatının yapılmasının insan sağlığını ciddi boyutta etkilediğini söyleyen CHP Çanakkale İl Genel Meclisi üyesi ve Çevre Sağlık Komisyonu Başkanı Nejat Önder, “Burada şu an inceleme yapan herkesin gördüğü gibi asbestli bir toprak var ve bu toprağın üzerine de rüzgârgülü dikilecek. Ancak burada çalışan insanlara, rüzgârın da artan etkisi ile teneffüs ederse asbest ciğerlere yapışır ve kanser yapar. 2011 yılında zaten Dumanlı Köyü yollarının tamiratı ve bakımı sırasında buradan alınan asbestli toprak kullanılmış ve köyde bir süre sonra kanser vakalarında artık görülmüş ve bu kanser vakalarından can kayıpları yaşanmış. Dumanlı Köyünde gerçekleşen 9 ölümden 5’inin kanser sebebi ile yaşandığı tespit edilmiş. Bunun üzerine de İl Sağlık Müdürlüğü, ÇOMÜ Göğüs Hastalıkları Bölümü, yer bilimcileri ve jeofizikçiler burada bilimsel bir çalışma yapmışlar. Bu çalışmalarda Sağlık Bakanlığı’na gönderilen numunelerden sonra buradaki asbest maddesinin Dumanlı Köyü ve yakınlarındaki kanser vakalarında etkili olduğunu ve zararlı olduğu söylenmiş. Biz biliyoruz ki dünyada 50 ülkede asbest kullanımı yasak. Biz de insan sağlığı önemli diyoruz. Tabii ki yenilenebilir enerji olsun ve buna karşı değiliz ama insan sağlığını tehdit eden asbestli toprak olduğu bir yerde böyle bir çalışmanın yapılmasına karşıyız. Konunun başından bu yana da bu çalışmayı yapan şirketin hiçbir izni olmadığını da buradan tekrar hatırlatmak istiyorum” sözleriyle olayın perde arkasından kısaca bahsetti.
RES Şirketini Dava Eden Kavak: Şikâyetçi Olmak Zorunda Kaldım
Beyçayır Köyü’nde ikamet eden Kenan Kavak, bölgenin yerlisi olarak asbestli toprağın insan sağlığına zarar verdiğini bildiğini, daha önceki asbest vakasında benzerlerini yaşadıklarını ve yenilenmesi endişesiyle dava açmak zorunda kaldığını söyledi. Dava sürecinden bahseden Kavak, ”Şirket burada hiçbir izni olmamasına rağmen RES tirbünü dikmek için bölgede çalışma yapıyor. Bu kazı sırasında da 2011 yılında meydana gelen asbestli toprak kullanımı konusunun bir benzeri yaşanıyor. Köyümüzün yakınında bulunan alanda ‘asbestli toprak’ çıkan alan yıllar önce kapatılmış ve oradan hafriyat yapılması yasaklanmıştı. Ancak RES tirbünü dikmek için bölgemize gelen şirket şu an temeli de atılan 2. Rüzgâr enerji santralinin yapımı sırasında tam da asbestli toprak çıkan ve hafriyata kapalı olan alandan tirbün yapımı için kazarak yol açma çalışması yapıyor ve yıllar önce kapatılan asbestli toprağı da gün yüzüne çıkartıyor. Bu yapılan kazıda asbestli toprağı açığa çıkardılar ve bu durum insan sağlığı açısından tehlikeli bir durum. Bu durum ile ilgili konuyu şikâyet etmek ve bir dava açmak zorunda kaldım. Şikâyetimin sebebi tamamen yapılan çalışma neticesinde ortaya çıkan asbestli toprağın insan sağlığı açısından tehlikeli olması sebebiyledir. Alan kazılırken zaten bembeyaz asbestli toprak gün yüzüne çıkmıştır ve rüzgârın etkisi ile de etrafına dağılmıştır. Bu asbestli toprak rüzgârın etkisi ile dağılıyor bunun önüne geçmek köy sakinlerini bu tehlikeden uzak tutmak gerekiyor. Birde bu kazı çalışması sırasında çıkan asbestli toprağı da hafriyat yaparak başka alana taşıdılar. Bu taşıma sırasında da asbestli toprağın yayılması söz konusu. Durum böyle olunca da şirketi bu durumdan dolayı şikâyet etmek ve dava açmak zorunda kaldım” ifadelerini kullandı.