SUYU TASARRUFLU KULLANMA ALIŞKANLIĞIMIZI ARTIK HAYATIMIZDAN ÇIKARMAMALIYIZ
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, şehirde yoğun bir şekilde etkisini gösteren yağmur ve kar yağışlarının tarıma olan etkisini değerlendirdi. Kaya, “Oluşan yağışların tümü 2021 yaz ayında sebze dikimi sezon hazırlığımızda su sıkıntımızı ortadan kaldırdı. Yağışlar olmadan önceki her konuşmamızda göletlerimiz dolacak mı, barajlarımız dolacak mı, gölet ve barajlarımız dolarsa ne dikeriz, dolmazsa ne dikeriz diyorduk. Şimdi barajlarımız göletlerimiz ve su havzalarımız dolacakmış gibi bir dikim planlaması yapılmaya başlandı. Bu çeltikte, mısırda, domateste, ayçiçeğinde bu şekilde oldu. Yaz sebzelerinde bu planlamaları yaparken önce arkamıza baktığımızda diyeceğiz ki su kaynaklarımız dolu ve tabi ki buna göre dikim planlamalarımızı yapmamız için bu kar ve yağmur yağışlar çok önemli ve kıymetliydi üretici için” dedi.
“İstediğimiz dikim planlamalarını yapabilmek adına suya kavuştuğumuz için mutluyuz” diyen Kaya, “Ancak suyu tasarruflu kullanma alışkanlığımızı artık hayatımızdan çıkarmamalıyız. Tüm göletlerimiz, tüm barajlarımız doldu. Artık suyumuzu bol bulamaç israf ederek mi kullanacağız? Hayır, asla ve asla suyumuzu israf etmeden kullanmamız gerektiğini bu geçirdiğimiz dönemde de anlamış olduk. Bu bizlere insanlara tabiatın verdiği bir mesajdı. Tabiat bize, sizi yokluğum ile terbiye ederim dedi ve bizler o günlerde acaba içme suyumuz bize ne kadar yeter bu konuları konuşuyorduk. Belki bugün yağışların ardından sularımız bollaştı ama unutmayalım ki dün içme suyumuz bize altı ay mı yeter, üç ay mı yeter bu konuları konuşuyorduk. Dolayısı ile suyumuz olduğu için biz planlamalarımızda bir adım öne çıkmış durumdayız” ifadelerini kullandı.
“KAR YAĞIŞININ DA TARIM ALANLARINA BİR OLUMSUZ ETKİSİ OLMADI”
Geride bıraktığımız haftayı çok şiddetli dolu yağışlarıyla da geçiren Çanakkale’nin tarım alanlarında bir zarar olmadığını söyleyen Kaya, “Oluşan yağışların zararı konusunda kısmen belli bölgelerde tarım alanlarında ufak tefek sorunlar olmuştur. Yağışlar nedeni ile çay taşmıştır, dere yatağının önü tıkanmıştır ya da bir menfez tıkanmıştır. Bu nedenle taşkınlar meydana gelmiştir. Ama bizim bölgemizde herhangi bir ciddi sel diyebileceğimiz bir taşkın ile karşı karşıya gelmedik. Yağmurlar tam da bizim istediğimiz hızda yağdı. Dolayısıyla da bir taşkın durumu oluşmadı. Kar yağışı da yine çok önemliydi. Dağlarımızda hala kar var. Bu durum karların erimesi ile özellikle yer altı sularımızı da ciddi şekilde iyileştirecektir. Kar yağışının da tarım alanlarına bir olumsuz etkisi olmadı. Bu süreçte ufak dolu yağışları oldu. Bu dolu yağışları da bu mevsimde olabilecek şeyler. Son dönemde meydana gelen tüm yağışlarda üretici olarak herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Ama ilerleyen günlerde hava sıcaklıkları çok ciddi derecede düşerse yaşadığımız yağışlardan önce üreticinin ağaçlarında bir uyanma oldu ve ağaçlar çiçek açtı. Erkenci şeftali, erkenci erik ve badem ağaçlarında çiçekler açtı, işte bu ağaçlarda ısı düşmesi nedeni ile zarar ziyan oluşabilir. Ancak bu durumda bu yıla mahsusu bir şey değil geçtiğimiz yıllarda da yaşanan olaylar. Mevsim normallerini yaşıyoruz, üreticilerimiz bu aylarda oluşacak zararlara karşıda tedbirlerini alıyor. Özetle bölgemizde yoğun yağışlar nedeni ile ekili, dikili alanlarda zarar ziyan mevcut değil” şeklinde konuştu.