Nöbetlerimiz Kaldırıldı Çünkü Hasta Yok

Öncelikle sağlık çalışanlarından başlayan koronavirüs aşı uygulamasının çok hızlı bir şekilde gerçekleştirildiğini vurgulayan Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, şu anda süreci değerlendirdi. Erensoy, “Yaklaşık beş günü tamamladığında sağlık çalışanlarının aşılanması bitmiş gibiydi. Türkiye'deki sağlık çalışanlarının bu süreç içinde ne kadar emektar olduklarının ve bir ayrı kanıtıdır bu hızlı aşılama süreci. Bu kadar kısa sürede dünyada aşılamanın yapıldı bir ülke yok. Bu başarının nedeni geceli, gündüzlü çalışan sağlık çalışanlarıdır. Ben bunu özellikle söylüyorum çünkü gerçekten bir sürü iş yükü arasında sağlık çalışanlarının fedakarca çalışması kayboluyor. O kadar emek sarf edilen bir çalışma bu telaş arasında görülmüyor” ifadelerini kullandı.
“SAĞLIK ÇALIŞANLARI BU SÜREÇTE ÇOK İYİ ÇALIŞTILAR”
“Hastanelerde çalışan sağlık çalışanları serviste yatan hastalarına bakarken, Covid servislerinde yatan hastalara bakmaya devam ederken, ekstra yeni bir aşılama programı yapıldı ve bu süreçte sağlık çalışanlarının görevi ve hizmeti arasına girdi” diyen Erensoy, “Düşünün sağlık çalışanları kaç işi yapmak için koşuşturuyor, emek harcıyor, alın teri akıtıyor. Bir de kamu, yarı kamu kurumlarında esnek çalışma sistemine geçilirken sağlık çalışanları için devamlı yeni bir iş çıkıyor program çıkıyor ve bütün bunların düzenlemesi yapılırken sağlık çalışanları ekstra iş yükü ile karşı karşıya kalıyor ve yoğun çalışmalarını arttırarak bu durumun üstesinden geliyorlar. Sağlık çalışanları bu süreçte çok iyi çalıştılar. Aşılama sürecinde 5 gün içinde bütün sağlık çalışanlarının Türkiye'deki aşılanması bitti. Bundan sonraki süreçte aşı dozlarının geri kalanları ile aşılama oranımız çok yüksek sayılara ulaşır.  Aşılama hızımız şu an itibari ile çok iyi” dedi.
 “SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA AŞILAMA YÜZDE 90’IN ÜZERİNDE”
Erensoy, “Sağlık çalışanları zaten koronavirüs nedeni ile o kadar büyük bir korku içinde ki, virüs kapan hastaların durumunu da gördükleri için sağlık çalışanlarında aşılama yüzde 90’ın üzerinde. Yaptırmama kararı olanlar da var. Bu kesim hamilelik olasılığı olanlar olabilir. Bu özel durumlar dışında aşı olmayan çok az bir olan var sağlık çalışanları arasında. Sağlık çalışanları arasında koronavirüsü geçirmiş olanlar da var. O sağlık çalışanları da Coronavac aşısı olmadılar. 65 yaş üzerindeki vatandaşların aşı yaptırma oranları ise ‘aşının uygulanması için randevu alınması gerekiyor’ dendi ama randevu dışında da gelen 65 yaş üzerindeki vatandaşlarımıza Coronavac aşısı uygulandı. Öyle bir çalışma sistemi uygulanıyor ki Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde 20 aşı odasında aşı uygulaması yapılıyor. Pandemi hastanesinde de 20 aşı odası bulunuyor. Yani randevu alan ya da almayan 65 yaş üzerindeki vatandaşlara aşı uygulaması yapılıyor” diye bilgi verdi.
“ÇANAKKALE DEVLET HASTANESİ’NDE COVİD NÖBETLERİMİZ KALDIRILDI”
Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de koronavirüs vaka sayılarında çok önemli düşüşler olduğunu söyleyen Güleda Erensoy, aşılanmasının salgının önüne geçmek için önemli olduğunu söyledi: “Çanakkale Devlet Hastanesi’nde Covid nöbetlerimiz kaldırıldı çünkü hasta yok. Pandemi hastanemizde de çok az sayıda vaka bulunuyor. Unutmayalım ki koronavirüsten tek kurtuluş yolumuz aşılama. Biliyoruz ki bir süre sonra okulları açmak gerekiyor, işyerlerini açmak gerekiyor, sosyal hayatı normale döndürmek gerekiyor. Bunları nasıl yapacağız? Aşı olmazsa bunların hiçbirini yapmamız mümkün değil. Aşıları belirli yaş gruplarına uygulamaya devam edeceğiz. İnsanların normal hayatına dönmesini sağlayacağız aşı ile.  Ama bunu sağlarken de bir taraftan vaka sayılarımız yine artacak. Normal hayatımıza dönmek için yaptığımız hamlelerde artacak olan vaka sayısını kontrol altında tutmak ve yayılmamasını sağlamanın yolu, bulaş olsa bile virüs bulaşan vatandaşlarımızın hayati tehlike yaşamamalarını sağlamanın yolu aşı olmak. Aşı olmak bu nedenle çok kritik bir olay.”