Yasaları Hiçe Sayan O Firma Ankara’nın Yolunu Tuttu
Geçen yıl Lapseki’ye bağlı Çamyurt, Dumanlı ve Beyçayır köyleri arasındaki alana gerekli izinleri almadan Rüzgar Enerji Santralı (RES) kurulması için kazı ve inşaat faaliyetlerinin yapıldığını ortaya çıkmıştı. Bu bölgede RT Enerji ve Türkerler Ortaklığı’nın olduğu Sone Enerji Şirketinin yaptığı usulsüzlükler bir bir ortaya çıkmıştı. Şirketin Lapseki'nin Çamyurt, Dumanlı, Beyçayırı köyleri bölgesinde işe başladığı, ruhsat alanının dışında imar izni olmadan başvuru yaptığı tribünlerden 7'sine ret, bir tanesine olur verildiği hâlde bir başka şirketin maden sahasını işgal edip, şahıs arazilerini usulsüz kiralayarak ormanı tahrip edip inşaat yaptığı belirtilmişti.
İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Meclis Araştırma ve Hukuk Komisyonlarının hazırladığı rapora göre Orman Bölge Müdürlüğü’nün konuyu savcılığa bildirmesi, Tarım İl Müdürlüğü’nün şirket tarafından tarım alanlarının işgal edildiğine dair tutanak tutarak İl Özel İdaresi’ne bildirmesine karşın şirketin çalışmalara devam etmişti.
TBMM’YE TAŞINDI
Çanakkale’de sok etkisi yaratan ve büyük tepki çeken bu olay TBMM’ye de taşındı. Lapseki’de ruhsatsız alanda Rüzgâr Enerji Santrali kurup idarenin kaçak yapıları mühürlemesine rağmen mühürleri kırarak “Patronlar Ankara’da EPDK’dan halledecekler” diyerek inşaata devam eden enerji şirketi, TBMM Genel Kurulu’nda dile getirildi.
MADEN FİRMASI FARKETTİ
Kaçak RES’ler Biga Kazmalı Köyünde Kömür Ocağı sahibi Çanakkaleli Bir maden firması tarafından fark edildi. Enerji firmasının izinsiz bir şekilde Çanakkaleli maden firmasının ruhsat sahası içerisinde iş makinaları, ve dozerler ile Rüzgar Enerji Santrali tribün yeri hazırladıklarını görünce olaya müdahale etmiş. Çanakkaleli madenci, Firma yetkililerinin beyanı ile kömür rezervinin üzerine denk gelecek ve maden sahasını tam ortadan ikiye bölecek şekilde rüzgar santrali Tribünleri dikmek için çalışma yapıldığının anlaşılması üzerine Maden ve petrol işleri Genel Müdürlüğünden izinsiz bir biçimde çalışma yapıldığı için jandarmaya haber vermiş.
DEVLET OLAYA EL KOYDU
Şikayet üzerine Lapseki Kaymakamlığı duruma el koydu. Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden ve Çanakkale İl Özel İdaresi İmar Müdürlüğünden ekipler izinsiz çalışma yapılan alana giderek şirketin çalışmalarını denetlediler. Şirketin çalışmalarını kendi ruhsatının dışında, mevcut izinli ÇED alanının dışında ve İmar izni olmadan yaptığının anlaşılmasının üzerine de yapımı devam eden Şalt Merkezi, ve Tribün inşaatları için gerekli tutanakları tutuldu. Ayrıca Çanakkale İl Özel İdaresi’nden imar müdürlüğü ekipleri de bölgeye giderek tutanak tuttu.
TEHDİTLE ARAZİ SATIN ALDILAR İDDİASI
Şirketin Rüzgar Enerji Santrali (RES) kurması ile ilgili olarak sadece bölge köylülerinin arazilerini satın aldığını ve bu satın almalarda da “Satmazsanız Kamulaştırırız” şeklinde bölge köylüleri tehdit ettiklerini de iddia edildi.
Şirket kurumlardan RES ve imar izni almak yerine izin almak yerine sadece ve bölge köylülerinden yer satın almakla bölgeye rüzgar türbinlerini dikiyor. Şirket köylülere ait arazileri de tehditkar bir tavır ile yaptıklarını eğer teklif ettikleri rakamdan arazileri satmazlar ise çok kısa bir sürede bu yerleri kamulaştırabileceklerini bu durumda da arazi sahiplerinin çok cüzi bir para ile yetinmek durumunda kalacaklarının ifade edildi.
BAKANLIĞA BAŞVURDU
Tüm bunlar yaşanırken, izinsiz olarak RES’leri kuran şirketler il genelinde çıkış yolu aramaya çalıştı. Geçen süre içinde çıkış yolu bulamayan kaçak RES’lerin sahipleri bu sefer Ankara’nın yoluna düştükleri öğrenildi. Daha önce köylülere “Ankara’da yüksek mevkilerde tanıdıkları olduğu ve bu işi yapacaklarını” belirtmişlerdi. Alınan bilgiye göre; Ankara’daki yüksek mevkideki tanıdıkları aracılığı ile bakanlıktan izin çıkarmaya çalıştıkları ifade ediliyor.