Enerjisa Ezine’de RES Kapasite Artışı Yapacak!
Enerjisa Enerji Üretim Anonim Şirketi tarafından Çanakkale’nin Ezine İlçesi Mahmudiye Mahallesi mevkiinde “Çanakkale Rüzgar Enerji Santrali (RES) Kapasitesi Artışı” projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ile ilgili çevre halkının proje ile ilgili bilgilendirilmesi amacı ile “Halkın katılımı toplantısı” Mahmudiye Köy kahvesinde yapıldı. Bilgilendirme toplantısına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Müdür Yardımcısı Funda Yalın, ÇED ve çevre izinlerinden sorumlu şube müdürü Hasan Yorulmaz ve müdürlük yetkilileri ile mahmudiye mahalle sakinleri katıldı. ÇED halkı bilgilendirtme toplantısında MGS Proje Müşavirlik, Mühendislik Ticaret Limited Şirketi ÇED Departman Müdürü Çevre Mühendisi İlkay İbrahim Akdoğan Enerjisa Enerji Üretim Anonim Şirketi tarafından “Çanakkale Rüzgar Enerji Santrali (RES) Kapasitesi Artışı” projesi ile ilgili bilgiler verdi.
13 TÜRBİNE EK OLARAK 6,8 MWE GÜCÜNDE 1 ADET TÜRBİN KURULACAK
Akdoğan proje ile ilgili verdiği bilgilerde “Enerjisa Enerji Üretim Anonim Şirketi tarafından Çanakkale İli, Ezine İlçesi, Mahmudiye Köyü sınırları içerisinde "Çanakkale Rüzgar Enerji Santrali (RES) Kapasite Artışı Projesi" planlanlandığını belirterek “2009 yılında temin edilen ÇED Gerekli değildir kararı ile sahada arazi kullanımına yönelik gerekli izinlerin alınması ile inşaat faaliyetlerine başlanılmıştır. İnşaat çalışmaları kapsamında ise 13 türbin yapısı kurulmuş, ulaşım yolları açılarak platform alanları belirlenmiş, şalt sahası inşaatı tamamlanmış durumdadır.13 türbin kurulum işlemleri de tamamlanarak işletme faaliyete geçmiştir. Proje kapsamında 13 adet türbin ve 1 adet yardımcı kaynak GES bulunmaktadır. 2009 yılında ÇED gerekli değildir kararı alınmış, 29,9 MWm/29,9MWe kurulu gücünde 13 adet türbin faaliyete geçmiştir. 2022 yılında Yardımcı kaynak GES için ÇED gerekli değildir kararı alınmıştır. Yardımcı Kaynak GES 5,9159 MWm gücündedir. Proje kapsamında geçmiş dönemde ÇED gerekli değildir kararı alınan 29,9 MWm/29,9 Mwe kurulu gücünde hali hazırda işletmede olan 13 türbine ek olarak 6,8 Mwe gücünde 1 adet türbin kurularak toplam gücün 36,7 MWm/ 36,7 MWe olması planlanmıştır.” ifadelerine yer verdi.
PROJENİN OLASI ÇEVRESEL ETKİLERİ ANLATILDI
Akdoğan projenin çevresel etkileri ile ilgili bilgilerde vererek “proje ile ilgili çevresel etkilerde oluşacak. Bu etkiler Çalışacak personelden kaynaklı Evsel Nitelikli Sıvı Atıklar, Çalışacak personelden kaynaklı Evsel Nitelikli Belediye Atıkları, Çalışacak personelden kaynaklı Ambalaj atıkları, Kullanılacak makine - ekipmanlardan kaynaklı egzoz emisyonları, Çalışacak personelden kaynaklanacak Tıbbi Atıklar, Kullanılacak makine - ekipmanlardan kaynaklı Gürültü, Kullanılacak makine - ekipmanlardan kaynaklı Atık Yağlar, Akü Ve Lastikler İşletme faaliyetlerinden kaynaklı Toz Emisyonu, İşletme faaliyetlerinden kaynaklı Arazi Kullanımı ve Flora-Fauna üzerine etkilerdir. Projede inşaat aşamasında 20 personel işletme aşamasında 5 personel çalıştırılması planlanıyor” dedi.
TÜM KONULARDA ÖNLEMLERİ ALACAĞIZ
Projenin uygulama aşamasında Hafriyat ve İnşaat Atıkları, Bitkisel Toprak sıyırma faaliyeti gerçekleştirileceğini ve proje kapsamında çıkacak tozunda minimize edileceğini ifade ederek “Proje kapsamında oluşacak hafriyat fazlası malzeme ulaşım yollarında, kablolama kanallarında, santral sahasında ve türbin alanlarında geri dolguda kullanılacaktır. Kapasite artışı planlanan alanda üretim faaliyetleri öncesinde bitkisel toprak sıyırma faaliyeti gerçekleştirilecek olup oluşan bitkisel topraklar mevcut tesis alanı içerisindeki belirlenen bitkisel toprak stok alanında depolanacaktır. Üretim faaliyetlerinin sonuçlanması ile rehabilitasyon amaçlı kullanılacaktır. Proje kapsamında yapılacak tüm çalışmalarda, meydana gelecek tozun minimize edilmesi amacıyla aşağıda belirtilen tedbirler alınacaktır. Savurmadan yükleme ve boşaltma yapılmasına özen gösterilecektir. Sahalarda çalışan araçlara hız sınırlaması getirilecektir. Çalışma sahasında ve servis yollarında arazözlerle sulama çalışmaları yapılacaktır. 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ve 06.06.2008 tarih ve 26898 sayılı R.G.'de yayımlanarak yürürlüğe giren Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği hükümlerine uyulacaktır. Egzoz Emisyonları: Projenin işletme aşamasında iş makinelerinin kullanımından kaynaklı egzoz emisyonu söz konusudur. İşletme aşamasında iş makinelerinden kaynaklanan emisyonun kontrol edilerek 30.11.2013 tarih ve 28837 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan "Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği" hükümlerine uyulacaktır. Projenin işletme aşamasında iş makinelerinin kullanımından kaynaklı gürültü oluşumu söz konusu olacaktır. Çalışanlara ve yakın çevrede yaşayanlara etkisini en aza indirgemek amacıyla, araçların tümü aynı zamanda çalıştırılmayacak, kademeli olarak çalıştırılacaktır.” dedi.
MAHALLE SAKİNLERİNİN GÜRÜLTÜ SORUNU
Akdoğan’ın proje sunumunun ardından ÇED ve çevre izinlerinden sorumlu şube müdürü Hasan Yorulmaz Mahmudiye Mahallesi sakinlerine söz verdi. Mahalle sakinlerinden biri “ rüzgar güllerinin Mahmudiye’ye hiçbir faydasının olmadığını dile getirerek kurulacak olan 1 adet RES direğinin de bir faydasının olmayacağını söyledi. Bir başka mahalle sakini ise mahmudiye çevresine kurulan RES’ lerin mahmudiyede bulunan evlere çok yakın olması nedeni ile çok ciddi gürültü problemi yaşadıklarını özellikle lodos havalarda ve akşamları rüzgar güllerinin dönüş sesi nedeni ile çok ciddi gürültü oluştuğunu ifade ederek kurulacak olan ilave 1 RES direğinin faaliyete geçmesi ile bu ses sorununun artmasından endişe ettiklerini söyledi. RES’lerin gürültüsü nedeni ile RES’ lere yakın olan evlerde mahalle sakinlerinin gürültü sorunundan zaman zaman uyuyamadıkları da ifade edilirken Yeni kurulacak olan ve önceki kurulan RES’ lerden kanat uzunluğu açısından çok daha büyük olan RES’ in ses problemi yaratacağını ve bu RES’ inde mahalle evlerine 700-800 metre yakınında olduğu nu hatırlatan mahalle sakini gürültü sorunu nasıl olacak sorusuna Akdoğan gerekli ölçümleri yaptıracağız. “ dedi.
Çed halkı bilgilendirme toplantısında soru cevap kısmının da tamamlanması ile birlikte toplantı sona erdi.