ÇTSO Ağustos Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Ağustos 2021 ayı olağan Meclis toplantısı Covid-19 salgının tedbirleri kapsamında video konferans yöntemiyle online olarak gerçekleştirildi. Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay; “Çanakkale Ticaret Odası Ağustos ayı toplantısında yine bir araya gelmiş bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Öncelikle geçtiğimiz günlerde komşu şehrimiz Balıkesir’de meydana gelen trafik kazası hepimizin canını yaktı. Son günlerde trafik canavarı can almaya devam ediyor. Ülkemizde artan trafik kazalarında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine baş sağlığı diliyorum. Sürücülerimizin dikkatli olmasını ve bu üzücü olayların tekrarının yaşanmamasını ümit ediyorum.
Değerli Meclis Üyeleri, maalesef art arda gelen olumsuz haberlerle ülkemiz son derece sancılı bir süreçten geçiyor. 15 günü aşkın bir süredir devam eden orman yangınlarında çok sayıda orman alanımız kül olurken, vatandaşlarımız da derin yara aldı.
Yanan orman arazilerinin yeniden yeşillendirilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığımız çalışıyor. Burada bilimsel görüşlerin referans alınması büyük önem taşıyor. Bakanlık, bazı alanları kendi hâline bırakarak yeşillenmesini sağlamayı planlıyor. Ancak, yanan alan çok büyük olduğu için fidan dikim yöntemiyle ağaçlandırılması da yine planlar dahilinde. Vatandaşlarımız, şirketlerimiz, devletimiz el ele vererek büyük bir fidan bağışı kampanyası başlattı. Burada yanan ormanlar alanlarımızın yeniden yeşillenmesi, ülkemizin akciğerlerinin eskisinden güçlü bir biçimde hayata dönmesi için herkesin üzerine düşen görevi yapacağından şüphem yok. Bizler de bu konuda ne gerekiyorsa, elimizi taşın altına koymaya hazırız.
Geçtiğimiz günlerde Çanakkale'nin Ezine İlçesi Belen Köyü mevkiinde çıkan orman yangını neyse ki büyümeden, can ve mal kaybı olmadan kontrol altına alındı. Çanakkale Valimiz Sayın İlhami Aktaş başta olmak üzere emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum.
Bütün bunların yanında, iklim değişikliğinin şiddetlendirdiği çevresel olaylar dünyayı olduğu gibi ülkemizi de tehdit ediyor. Tüm dünyada denizler kirleniyor, göller kuruyor, ormanlar yangınlarla kül oluyor. Ülkemizin doğal güzellikleri de çevresel faktörler, iklim değişikliği ve bunun gibi nedenlerle zarar görüyor. Bu durumu değiştirmek için hazırlanan her türlü politika önerisine destek vererek, iklim değişikliğinin etkisini azaltacak çalışmaları bir an önce hayata geçirmeliyiz.
Değerli Meclis Üyeleri, Temmuz ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 18,95 seviyesine yükseldi. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Temmuz ayında yıllık yüzde 44,92 oldu. Üretici fiyatları, 12 aylık ortalamalara göre de yüzde 28,47 artış gösterdi. Bu durum tüketici tarafında da fiyat artışlarının devam edeceğini bizlere gösteriyor. TCMB beklenti anketine göre sene sonu enflasyonu yüzde 16,3 seviyesinde bekleniyor. Ancak Ağustos sonrası dönemde enflasyonun bir miktar düşmesi konusunda genel bir beklenti mevcut.
Vaka sayılarının istenilen oranda azalmaması, aşılamanın toplum geneline yayılamaması gibi nedenlerle küresel piyasalarda risk iştahı azalmış durumda. Bu durum da, yine kısa vadede bir baskı unsuru olarak öne çıkmakta. FED’in faiz için aceleci davranmaması da vaka sayılarının artışı ve yeni dalga iddialarının gündemdeki yerini korumasıyla paralel olarak görünüyor. Ancak her şeye rağmen uzmanların olumlu yorumları da mevcut. Aşılamanın artırılmasının hemen akabinde önümüzdeki ilkbaharda virüsü hayatımızdan büyük oranda çıkaracağımıza dair iyimser yorumlar, umudumuzu da diri tutuyor.
Sözlerime son verirken, sabır göstererek beni dinlediğiniz için teşekkür ediyor, şimdi müsaadenizle gündeme geçiyorum.” dedi.