Çanakkale Devlet Hastanesi Dijital Hastane Olacak
Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ufuk Tali, hastanedeki yenilikleri anlattı. Acil Yoğun Bakım açma projelerinden bahseden Tali, “Sağlık olarak ana sıkıntılardan bir tanesi fazla miktarda il dışına sevk. Bu il dışına sevklerin belli başlı sebepleri var. Doktor arkadaşların talebi yoğun bakım ihtiyacı olduğundan ötürü il dışına sevk yapıyoruz. Sadece bizim hastanede 85 tane yoğun bakım yatağımız var ama 600 bin nüfuslu bir şehirde bu yatak yetmiyor. Biz acil yoğun bakım açarak bu bahaneyi ortadan kaldırmaya çalışacağız. Başarılı olacağını düşünüyorum. Ağustos ayında uygulamaya geçirmeyi düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.
ÇANAKKALE’DE ‘DİJİTAL HASTANE’ OLACAK
Bir diğer yenilik olarak ise Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Hastanesi’nin ‘dijital hastane’ olma yolunda ilerlediklerini söyleyen Tali, bu konu hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Dijital hastane tanımına dikkat çeken Tali, “Ülkede yaklaşık 154 hastanenin uygulamakta olduğu, hasta takiplerinin bilgisayar üzerinden yapıldığı, iş gücüne fazla miktarda ihtiyaç duyulmayan bir sistem. İleride mecburen bu sistemi kullanmamız gerekecek ülke genelinde. Bunla ilgili bir çalışmamız var. Bu projede eczane ayağından hemşire ayağına kadar etap etap bölümler var. Bunları hastanemizde iki bölümden başlatacağız. Palyatif hasta bakım ünitesi ve yanık ünitesinde başlatacağız. Sertifikayı almak için hastanede en az yüzde 50 yatağı veya yüzde 50 doktorun bu hizmeti vermesi lazım. Bu seviyeye ulaşmak için çaba sarf edeceğiz” bilgisini paylaştı.
“HASTA YAKINLARI İÇİN BİR OTELLE ANLAŞMAK İSTİYORUZ”
Yeni doğan Bakım Ünitesi’nde yatan anneler içinde uygulamalar olduğunu söyleyen Başhekim Tali, “Anne Oteli dediğimiz şu anda 5 yataklı olan bir uygulamamız var. Bazı doğumlarda çocukları yeni doğan yoğun bakıma alıyoruz. Erken doğum olabiliyor. Bu süre zarfında anneleri Anne Otelinde misafir ediyoruz. Çocuklarını hastaneden ayrılmadan hızlı bir şekilde ulaşabilecekleri bir ortam. Ücretsiz bir hizmet veriyoruz. Ayrıca diğer hasta yakınları için dışarıdan bir otelle anlaşma zemini arıyoruz. Eğer böyle bir anlaşma protokol imzalayabilirsek yoğun bakımda hastası olan veya kadın doğum servisinde eşi yatan kişiler için çalışma yapmak istiyoruz” şeklinde konuşu.
İKİNCİ MR CİHAZI GELİYOR!
Hastaneye hizmet alımları hakkında da bilgi veren Ufuk Tali, MR cihazının 24 saat çalıştığını ve bu yüzden ikinci MR cihazı alarak randevuları da daha erkene çekmek istediklerini söyledi. Tali, “Hizmet alımıyla ikinci MR cihazı alıyoruz. Eski hastanede konuşlandıracağız. Şuanda 20 gün olan randevu sayısını sıfırlamaya çalışacağız. Şuanda MR cihazımız tek cihaz ve 24 saat çalışıyor. Tomografide hizmet alımı yaptık. Onda da randevu süresini kısaltmaya çalışacağız. Ultrason ile de çalışmamız var. Ultrasonda ben geldiğimde randevu 6 aydı şuan 2 aya düşürdük ama yetmiyor. Bu iki ayı da 10 güne çekebilirsek güzle olacak” dedi.
ESKİ HASTANEYLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI
Eski hastane binası ile ilgili vatandaşların sorularını yanıtlamak isteyen Tali, bu binayla ilgili çalışmalar yaptıklarını söyledi. Şuanda dört birimin bulunduğu eski hastane ile ilgili Sağlık Bakanlığından çıkan izinler doğrultusunda projelerini gerçekleştirebileceğini söyleyerek, “Eski hastanede şuanda 4 tane birimimiz var. Fizik tedavi, dermatoloji, göz ve psikiyatri. Bu dört servis devam edecek ama o hastane depreme dayanıksız. Sağlık Bakanlığı Yatırımlar Dairesi’nden onay çıkarsa bu hastaneyi yıkıp yerine 100 yataklı bu dört birimin olacağı bir hastane yapacağız” şeklinde konuştu.
Vatandaşların eski hastanede de acil servis isteklerinin mevzuata aykırı olduğunu belirten Tali, ”Acil servis ile ilgili de mevzuatta şöyle bir yazı var; bir devlet hastanesinin tek acili olur. Acil bu hastanede. Acilin arka tarafında ameliyathane, yoğun bakım gibi gereklilikler oluyor. O müdahaleyi yapmak için hemen nakletmek gerekiyor” açıklamasında bulundu.