ÇANAKKALE BELEDİYESİNİN EN BÜYÜK ÇEVRE YATIRIMI ILE GURURLANDIRIYOR

Çanakkale Belediyesi Çevre Mühendisi İrem Begüsu Erol tesis hakkında katılımcılara ve basın mensuplarına teknik bilgiler aktardı.
Erol konuşmasında; “Çanakkale Belediyesi'nin en büyük çevre yatırımlarından biri olan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 19 Mart 2014 açılış töreni ile birlikte hizmete girmiştir. Bu tarihten itibaren tesisimiz, 7 Temmuz 2015 tarihine kadar yüklenici firma tarafından işletilmiş, işletme esnasında belediyemiz teknik personeli de yerinde uygulamalı eğitim almıştır. Tesisimiz artık belediyemiz tarafından işletilmektedir.
Tesis, 21.750 m3/gün kapasiteli Aktif Çamur Sistemi ile çalışan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisidir. Proje 2043 yılı 210.000 nüfusa uygun dizayn edilmiş olup, 1. etap çalışmalarında 2028 yılı 145.000 eşdeğer nüfusa hizmet verecektir. 27 Milyon yatırım bedeli ile gerçekleştirilen proje kapsamında; şu anda bulunan tesise ek olarak, şehrin farklı noktalarında bulunan 3 ana terfi merkezi ve toplamda 16.500 metre toplayıcı, terfi ve deşarj hatlarından oluşan şebeke yapımı gerçekleştirilmiştir
Amacımız, hem çevre kanunu ve yönetmeliklerine uygun bir arıtma yapmak, hem de doğaya olan sorumluluğumuzu yerine getirmektir.” dedi.
Ardından açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise; İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisimizi geçen sene tamamladıklarını belirterek; “Yüklenici müteahhit tarafından bir yıl işletilme süreci vardı. Bu süreçte elemanlarımızı yetiştirdik ve firmanın yetişmiş elemanlarını belediye bünyesine kazandırdık. Tesisimizde çıktı suyunun içindeki mikropları yok ediyoruz. Bu tesisler ileri teknoloji kullanan tesisler. Neticede herhangi bir teknik aksaklık durumunda Çimenlik Kalesi'nde bulunan derin deşarj pompamızı da hazır bulunduruyoruz.
Tesisimizin yanında Maliye'ye ait alanı satın aldık. Yola kadar olan özel mülkiyetleri de peyder pey istimlak ederek bu alana daha fazla nüfuslu bir kentin ihtiyacına cevap verecek şekilde hazırlayacağız. Bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Tesisimiz toplam 27.000.000 TL'ye mal oldu. Bu noktada tesisimize finansman sağlayan İller Bankası'na Çanakkale halkı olarak çok teşekkür ediyoruz. Bu kaynağın sağlanmasında pay sahibi olan bir önceki dönem 4 Milletvekilimize de bir kez daha teşekkür ediyorum. Ayrıca bir teşekkür de Kültür ve Turizm Bakanlığımıza. Projenin 2.000.000 TL'sini Bakanlıktan hibe olarak aldık.

Biliyorsunuz arıtma tesislerinin en büyük sorunu çıkan çamurun ne olacağı. Bu çamurun bertarafı sadece Çanakkale'nin değil Türkiye'nin sorunu. Bu konuyla ilgili araştırmalarımızı tamamladık. Solar Enerji ile çamuru kurutma tesisimizin ihalesini 7 Ağustos'ta yapacağız. Hedefimiz çamuru %90 seviyesine kadar kurutmak. Çünkü %90'a kadar kuruttuğumuz zaman çimento fabrikası bizden bunu alıyor. Böylelikle bütün çevresel etkisini yok ederek berteraf etmiş oluyoruz. Bu tesisle ilişkili de Kültür ve Turizm Bakanlığımız 2.000.000 TL hibe etmiştir. Kendilerine tekrar teşekkür etmek istiyorum.” dedi. Teknik gezi tesisin gezilmesinin ardından sona erdi.